Tech

Ne dőljön be a Raiffeisen nevében küldött csaló e-mailnek!

A HVG szúrta ki, hogy csalók ezúttal a Raiffeisen Bank nevében küldenek megtévesztő levelet. A bank nevében küldött adathalász e-mail egy kitalált, október elsején esedékes vészhelyzeti frissítéssel riogatva próbálja rávenni a célpontot, hogy frissítse a fiókadatait, máskülönben korlátozva lesz a hozzáférése.

A csaló e-mail három fő árulkodó jelet is tartalmaz, amiket általánosságban is érdemes figyelni, ha a személyes adatainkat kérő felületekre kapunk linket egy üzenetben. Az első már maga a küldött link, ami nem a Raiffeisen hivatalos weboldaláé. A levél végén olvasható „Üdvözlettel, Management” elköszönés is utal arra, hogy egy nem profi, nem hivatalos üzenetről van szó. A harmadik jel pedig a levél küldésére használt e-mail cím, ami az elterjedt info@ helyet inf0@-t tartalmaz, nullával a végén.

Amennyiben mégis elküldtük az adatainkat a csaló oldalon, érdemes felkeresni a Raiffeisen telefonos ügyfélszolgálatát. A bank korábbi esetek során már többször is hangsúlyozta, hogy semmilyen célból nem kérik sem e-mailben, sem sms-ben ügyfeleiktől személyes adataik megadását. Hozzátették: az adatgyűjtés általában nyereményjátéknak, banki akciónak, vagy biztonsági ellenőrzésnek álcázva zajlik, ezeket érdemes különösen figyelni.

Vírusos sms-ek miatt figyelmeztet a Raiffeisen
Megtévesztő üzenetekkel szerezhetik meg a bank ügyfeleinek személyes adatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik