Tech

Ezt tudja a frissen bejelentett DJI Mavic Air 2

Két és fél évvel az első Mavic Air drón bemutatását követően a kínai DJI tegnap lerántotta a leplet az utódról, ami nem meglepő módon DJI Mavic Air 2 néven kerül a boltokba. A 300 ezer forintért kínált gép legfontosabb tulajdonságai a következők: az elődnél jóval nagyobb szenzor kapott, már adott a 4K-s felbontás, a drón végre nem wifin keresztül kommunikál a kezünkben lévő, teljesen átalakított kontrollerrel, és a gyártó állítása szerint nem kevesebb, mint 34 percig képes a levegőben maradni.

A Mavic Air 2 talán legfontosabb része az 1/2 hüvelykes, 48 megapixeles CMOS-érzékelő, ami egy 28 mm-es (f/2,8) lencse mögött kap helyet: a gép alapesetben, pixelösszevonással 12 megapixeles fotókat készít, de adott a lehetőség 48 megapixeles fényképek készítésére is. Ami a videót illeti, a géppel akár 4K minőségben is lehet rögzíteni, méghozzá 60 képkocka per másodperces képfrissítés mellett, adott a lehetőség HDR felvételek készítésére 4K/30 fps minőségben, illetve

8K felbontású hyperlapse videók rögzítésére is képes a drón.

Fontos újdonság továbbá, hogy a gépet felszerelték az úgynevezett AirSense technológiával is, ami képes érzékelni a közelében lévő légi járműveket, és erről figyelmeztetést is küld a gépet irányító személynek – a funkció először az Egyesült Államokban lesz elérhető. A gép emellett elől és hátul is optikai érzékelőkkel rendelkezik, amik reptetés közben segítik az ütközések elkerülését, továbbá a drón hasán is található egy optikai és egy infravörös szenzor, amik – többek között – a landolást teszik a lehető legbiztonságosabbá.

A kontroller teljesen átalakult. Fotó: DJI

A wifi kapcsolatot leváltó OcuSync 2.0 jelátvitel 1080p felbontású élő képét közvetít vissza a felhazsnálónak, maximum 10 kilométeres hatótávolságon belül, és a két frekvenciát használó kommunikáció valós időben, automatikusan vált a legtisztább csatornára a 2,4/5,8 GHz-es sávok között. A kontrollert emellett teljesen átalakított a DJI, a régi, megszokott formában nyoma sincs, helyette egy jóval masszívabb megoldást kapunk, aminek a tetején már nincsenek kihajtható antennák, és a kezeléshez szükséges okostelefont sem a gép aljára kell már rögzíteni, hanem a kiegészítő tetejére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik