Tech

Új korszakba lép a wifi

Az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) nemrég döntött arról, hogy engedélyezi a 6 GHz-es frekvenciasáv nem licencelt felhasználását, ezzel új út nyílik a vezeték nélküli kommunikációban. A jövő routerei így erősebb jeleket szórhatnak a lakásban, így a felhasználók jobb wifit élvezhetnek a háztartásokban. A jelenlegi berendezések ugyanis 2,4-5 GHz-es frekvencia közt képesek közvetíteni. A wifi hálózatok számára mintegy 1200 MHz-nyi további spektrum áll majd rendelkezésre a jelenleg használt 5 GHz-es sáv felett.

Az első ilyen erősségű eszközök az idei év végén válnak kaphatóvá a piacon, és a Wi-Fi 6E címke különbözteti majd meg őket.

A Broadcom már el is készült egy WiFi 6E szabványt támogató mobilchippel, és a Qualcomm és az Intel is dolgozik saját fejlesztésein, ahogy a Linksys és a Netgear. A gyártók szerint történelmi pillanatnak nevezhető, hogy az FCC jóváhagyta a frekvenciasáv használatát polgári célokra, mivel 1989 óta nem történt ilyen mértékű spektrumbővítés.

A 6GHz-es frekvencia lehetővé teszi, hogy egyszerre több eszköznek is erős netet adjon a háztartásban a router, anélkül, hogy gyengülne a jel minősége. Kevin Robinson, a szabványért felelős Wi-Fi Alliance marketingvezetője szerint néhány éven belül már csak ilyen eszközök lesznek a háztartásokban, és ez jelentős minőségbeli javulást jelent majd.

Érdemes hozzátenni, hogy a döntés az Egyesült Államokban született, más országokra egyelőre még nem érvényes, előbb az Európai Bizottságnak is hasonlóképp kell határoznia.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik