Tech koronavírus

Így változtathatja meg a repülést a koronavírus-járvány

Az már a COVID-19 világjárvány előtt is teljesen egyértelmű volt, hogy a repülés nem tartozik a világ leghigiénikusabb tevékenységei közé. Az hagyján, hogy kiderült: a reptéri dobozok, amelyekbe átvilágítás előtt pakoljuk a dolgainkat, még a vécécsészénél is koszosabbak, de azt is lehet tudni, hogy a repülőgép levegője nagyon száraz, ami kedvez a vírusok terjedésének, ráadásul jellemzően sok ember van összezsúfolva viszonylag kis helyen, hosszú órákon keresztül.

Az olasz Avio Interiors tervezővállalat a Futurism szerint most megálmodta, hogyan lehetne egy kicsit higiénikusabb, vagy legalább is vírusoktól és baktériumoktól biztonságosabb a repülés. A Glassafe fantázianévre hallgató, átlátszó elválasztókat a már meglévő székekhez lehetne illeszteni, ezek segítenének, hogy a túl közel ülő, tüsszögő, köhögő szomszédunk ne szórja el felénk a kórokozóit. Ez nagyon megnövelné a biztonságot járványidőszakban is.

Kép: AVIOS

A vállalat másik megoldása már egy kicsit bonyolultabb, mivel a repülőgép székeinek teljes átrendezését igényelné. A Janus Seat koncepciója az, hogy a három üléses sorok esetében a középső ülés a többivel ellentétes irányban álljon, és ugyanúgy átlátszó válaszfallal legyen elválasztva tőlük, mint az első esetben. Így kicsit tágasabb is a hely az utasok számára, és nagyobb a rendelkezésre álló magánszféra is.

Kép: AVIOS

Persze egyik megoldás sem a járványmegelőzés szent grálja, de egy jó lépés lehet afelé, hogy ne legyünk annyira kiszolgáltatva a mellettünk ülő vírusainak és baktériumainak egy repülőút során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik