Tech

Frissítsen, ha Windows 10-et használ!

A Microsoft március végén közölte, hogy a koronavírusos járvány miatt módosít a Windows 10 operációs rendszerhez érkező csomagok ütemezésén. Átmenetileg szüneteltetik a rendszerint adott hónap harmadik és negyedik hetében érkező C és D csomagokat, amik nem létfontosságúak a rendszer stabil működéséhez. A fejlesztők inkább a B típusú frissítésekre összpontosítanak, amik minden hónap második keddjén válnak elérhetővé, és a hibák javítására szolgálnak, valamint várhatók soron kívüli csomagok is.

A nemrég kiadott, legújabb keddi csomag is már biztonsági javításokat hoz, nem is keveset: a méretes kiadás több mint 113 hibát, valamint három darab nulladik napi sebezhetőséget foltoz be, amik többek közt olyan fontos programokban bújnak meg, mint a Microsoft Office, a Windows Defender, illetve maga a Windows kernele.

A nulladik napi sérülékenységeket ráadásul hackerek használhatják ki kártékony támadásokhoz – a vizsgálatok szerint sajnos erre már vannak is példák.

A 113 javítás közül 15-öt kritikus fontosságúnak, míg 93-nak fontosnak minősített a Microsoft.

Remélhetőleg ezúttal a telepítés után nem botlunk nem várt rendellenességekbe, lévén az utóbbi hetekben sok esetben egy-egy javítás inkább rontott a rendszer stabilitásán. Mivel azonban ezúttal fontos, biztonsági problémákat orvosoló csomagról van szó, mindenkinek ajánlott rögtön telepíteni a legújabb frissítéseket a Gépházból előhívható Windows Update-en keresztül.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik