Tech koronavírus

Google keresések alapján követik nyomon a koronavírust

Kutatók figyelik világszerte a Google-kereséseket, hogy rájöjjenek, merre pusztít a koronavírus – írja a Futurism. A szakértőknek az segít, ha valaki rákeres a koronavírus tipikus tüneteire, ez alapján ugyanis rá lehet jönni, kik lehetnek betegek, még akkor is, ha enyhébb tüneteket produkálnak.

A Harvard és a University College London kutatói kimutatták, hogy a COVID-19 járvány gócpontjaiban megnőnek a Google-keresések a betegség tüneteiről. Adattudósok szerint ez az információ segíthet a hatóságoknak abban, hogy jobban nyomon tudják követni a járvány terjedését.

Kép: Getty Images

Persze a kutatók sem egyes kereséseket monitoroznak, hanem a Google trends adatait figyelik, azaz a Google által kiadott statisztikákból vonnak le következtetéseket. Korábban is alkalmazták már ezt a módszert, szifilisz-fertőzéseket például monitoroztak már így. A sertésinfluenza idején is megpróbáltak hasonlót, de akkor az emberek inkább félelemből kerestek rá a tünetekre, nem azért, mert ők is tapasztalták őket.

Az amerikai és brit kutatók különösen a szaglás elvesztésével kapcsolatos keresések és az országok saját megfigyelései között találtak összefüggéseket. A szakértők abban bíznak, hogy ez a módszer jó kiegészítése lehet a hagyományos járványügyi eljárásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik