Tech koronavírus

A Facebook is fellép az 5G-s gyújtogatások ellen

Az Egyesült Királyságban a múlt hét folyamán több adótornyot is felgyújtottak az újgenerációs mobilhálózat, az 5G ellenzői.  Ezen felül több olyan eset is említhető az elmúlt napokból, amikor az aktivisták kábeleket telepítő mérnököket zaklattak, fenyegettek. Az aktivisták cselekedete mögött az az összeesküvés-elmélet húzódik, amely szerint a koronavírus az elsőként Vuhanban bevezetett 5G-technológia eredménye, ám ennek semmiféle tudományos alapja nincs.

Az események hatására a Facebook bejelentette, hogy „agresszív lépéseket” tesz: a jövőben eltávolítják az olyan hamis, 5G-t és koronavírust összemosó tartalmakat, amik fizikai károkozáshoz vezethetnek – például a tornyok gyújtására buzdító felhívások. Fellépnek továbbá az olyan posztok ellen, amikben olyan ellenszereket, kezeléseket hirdetnek, amik nem valósak.

A négy legnagyobb brit mobilszolgáltató közleményt adott ki hétfőn, amiben arra kérik az embereket, hogy fejezzék be az 5G-s adótornyok gyújtogatását. A brit Média- és Sport (DCMS) Választott Bizottsága az összeesküvés-elméleteket rögeszmének nevezte, és arra kérték a közösségi oldalak üzemeltetőit, lépjenek fel keményebben a terjedésük ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik