Tech koronavírus

20 millió arcvédőt készít az Apple

A techcégek világszerte próbálják segíteni a koronavírus elleni küzdelmet, köztük az Apple is. A cég vezetője, Tim Cook bejelentette, hogy több millió arcvédő pajzsot gyártanak le az egészségügyi intézmények számára, összesen 20 millió darabot tűztek ki célul. Lényegben egy formára vágott, műanyag lapról van szó, amit állítható gumiszalaggal lehet felhelyezni az arc elé. Az eszközöket az Egyesült Államokban és Kínában készítik el, darabonként mindössze két percet vesz igénybe az összeszerelésük. Hogy mely intézményekbe jusson el az adomány, azzal kapcsolatban az USA kormányával egyeztetnek.

Pár hete a cég több millió szájmaszkot is eljuttatott európai és amerikai egészségügyi dolgozóknak.

Hazánkban is említhető hasonló kezdeményezés, a magyar CraftUnique Kft. 3D-nyomtatott arcvédő pajzsokat és ajtónyitó segédeszközöket (tenyér használata nélkül használható) adományoz több intézménynek. A nyomtatott arcvédő pajzsok több területen is felhasználhatók: az egészségügyi dolgozóknak, például a szemüveges orvosoknak ez az egyik legideálisabb védőfelszerelés, hiszen számukra a védőszemüveg viselete egyébként problémát okozna.

Az önkormányzatoknál is nagy igény van erre az eszközre, hiszen a pajzsokat elsősorban szociális munkásoknak adják, akik az időseknek segítenek, például a bevásárlásban.

Arcvédő pajzsokat nyomtatnak a magyarok a koronavírus elleni harchoz
A magyar CraftUnique 3D nyomtatott arcvédő pajzsokat és ajtónyitó segédeszközöket adományoz több intézménynek.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik