Tech koronavírus

Kórházaknak nyomtat arcpajzsokat az Airbus

Az Airbus legtöbb spanyolországi telephelyén orvosi arcpajzsokat állítanak elő 3D nyomtatókkal, a repülés- és űrtechnikai vállalat ezzel segíti a koronavírus-járvány elleni küzdelmet – írja az MTI. Az Airbus Magyarország csütörtöki tájékoztatása szerint több mint húsz 3D-nyomtató dolgozik megállás nélkül Spanyolországban. Több száz arcpajzs készült már el így, amiket az Airbus spanyolországi üzeméhez közeli kórházaknak szállították le. De Németország is csatlakozott a projekthez, az ottani dolgozók is beszállnak majd a gyártásba. A vállalat szabadalmaztatott design alapján, PLA műanyagból nyomtatja az arcpajzsokat.

Ugyan a március 29-i helyi kormányrendeletnek eleget téve az Airbus spanyolországi üzemeiben ideiglenesen leállt a gyártás, de a munkavállalók bemehetnek a munkahelyükre, hogy dolgozhassanak az arcpajzsokon.

Magyarországon is van már egyébként ilyen kezdeményezés: a magyar CraftUnique Kft. 3D nyomtatott arcvédő pajzsokat és ajtónyitó segédeszközöket (tenyér használata nélkül használható) adományoz több intézménynek. A magyar vállalat hetek óta azon dolgozik, hogy a lehető leghatékonyabb módon tudja felhasználni saját fejlesztésű 3D-nyomtatócsaládját és mérnökeinek szaktudását a COVID-19 elleni harcban. A CraftBotok FDM technológiájú (szálhúzáson alapuló) asztali 3D-nyomtatók, amelyek kiválóan alkalmasak az otthoni, az oktatásban való és akár az iparban is alkalmazott eszközök, prototípusok gyártására, de a nagyon speciális orvosi védőmaszkok előállítására nem. Cseh mintára azonban sikerült olyan védőeszközöket tervezni, majd nyomtatni, amelyek nagyban hozzájárulnak a koronavírus elleni küzdelemhez.

Arcvédő pajzsokat nyomtatnak a magyarok a koronavírus elleni harchoz
A magyar CraftUnique 3D nyomtatott arcvédő pajzsokat és ajtónyitó segédeszközöket adományoz több intézménynek.

(Kiemelt kép: Airbus)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik