Tech koronavírus

Programozók segítik a mentősöket a koronavírus elleni harcban

A koronavírus elleni küzdelmet segítő, gyors informatikai fejlesztéseket létrehozó együttműködésbe kezdett az Országos Mentőszolgálat és a Codecool programozóiskola – írja az MTI a mentőszolgálat közleménye alapján. Az együttműködés keretében a programozóiskola szoftverfejlesztői és végzős programozó diákjai néhány nap alatt bevezethető, belső hálózaton futó, mobil és webes célalkalmazásokat fejlesztenek a mentőknek, segítve őket a koronavírus elleni küzdelemben.

Az első alkalmazás már elkészült, a mentők múlt hét óta az ország összes mentőállomásán az új applikációval követik a védőeszközök mennyiségének folyamatos alakulását. Az adatok segítségével a mentőszolgálat azonnal reagálni tud az eszközkészlet változására, felgyorsítva ezzel a reagálóképességét. Napokon belül elkészül egy újabb applikáció is, amely a mentőszolgálat 8000 munkatársának aktuális munkavégzési státuszát tudja valós időben kezelni.

Ezzel lehetővé válik, hogy a mentőszolgálat vezetése nemcsak naponta frissülő, hanem percre pontos információk alapján hozhasson döntéseket a személyi állomány átcsoportosításáról.

A mentőszolgálat közleménye emlékeztet arra is, hogy a mentőszolgálat az elmúlt időszakban megteremtette a modern digitális mentőszolgálat működésének feltételeit. Ennek elemei a digitális adatfeldolgozásra épülő kapacitástervezés, az elektronikus szolgáltatási térhez történő csatlakozás, új táblagépek beszerzése, az elektronikus szolgálati lap bevezetése, és nem utolsósorban a SzívCity életmentő közösségi applikáció, valamint az ÉletMentő app elindítása, mely a segélyhívás megkönnyítése mellett több egyéb hasznos funkciót is tartalmaz. Ezeknek az újításoknak is köszönhetően az elmúlt három évben megduplázódott a sikeres újraélesztések száma Magyarországon.

Egyébként hamarosan indul a Hack the Crisis nevű hackathon magyarországi felvonása, ahol a hazai IT szakemberek tudásukkal, ötleteikkel segíthetik a COVID-19 járvány megfékezését. Az esemény keretén belül egy hétvége alatt kell olyan megoldásokat szállítani az egyénileg vagy csoportban résztvevő fejlesztőknek, melyek segítséget nyújtanak a frontvonalban szolgáló szakemberek és szervezetek, a civilek és a közösségek, illetve az oktatási intézmények számára. A HWSW szerint a Codecool és az Országos Mentőszolgálat együttműködése például remek példa arra, milyen módon segíthetik a fejlesztők az egészségügyi dolgozók munkáját, a hackathonra is ilyen jellegű ötleteket várnak.

A magyar fejlesztők is hadrendbe állnak a koronavírus ellen
A hazai fejlesztői társadalom április 3-5. közt mutathatja meg, mit tud letenni az asztalra a járvány által felvetett problémák megoldására.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik