Tech

A DIGI szerint a magyar fogyasztókat károsítja meg az NMHH legújabb eljárása

Március 26-án rendezte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az 5G-s frekvenciák árverését, a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. részvételével. A licitáló vállalatok összesen 128 490 000 001 forint értékben vásároltak három frekvenciasávban tizenöt évre szóló használati jogosultságot.

A DIGI erre reagálva közleményt adott ki, amiben tisztességtelennek tartják, és vitatják az NMHH döntését az 5G frekvencia-árverés gyorsított lebonyolításáról, ami figyelmen kívül hagyta a cég kizárását követően előterjesztett jogorvoslati kérelmet.

Kizárták a DIGI-t az 5G pályázatból
Nyilvános az 5G-s frekvenciaárverés résztvevőinek listája.

A DIGI Csoport úgy véli, hogy a verseny korlátozásával, és a negyedik mobilszolgáltató frekvenciaspektrumokhoz való hozzáférésének megakadályozásával az NMHH drasztikusan rontja a magyar fogyasztók esélyeit arra, hogy versenyképes áron vehessenek igénybe alapvető szolgáltatásokat. Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy az Európai Bizottság által az EU-országokban alkalmazott mobil internet tarifákról 2019-ben közölt tanulmány szerint Magyarország azon országok közé tartozik, ahol a mobil adatszolgáltatáshoz való hozzáférés a legdrágább Európában.

A magyar fogyasztók magasabb díjakat fizetnek, mint az Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban élők, és a cég álláspontja szerint nem túlzó kijelentés, hogy ezzel a döntéssel a hatóság az utóbbi években követett stratégia folytatása mellett döntött, amivel megakadályozzák az új versenytársak megjelenését a hang- és mobil adatátviteli szolgáltatások piacán.

Ennek eredményeképpen az elkövetkező 15 évben továbbra is a magyar állampolgárok fizethetik majd a legmagasabb árakat Európában az alapvető mobilkommunikációs szolgáltatásokért.

A közlemény kitér arra is, hogy a hatékony verseny hiányának és a magas fogyasztói áraknak köszönhetően az elmúlt években Magyarország az utolsó helyre került Európában a mobil internet-szolgáltatások elterjedtsége tekintetében, és a cég szerint megdöbbentő, hogy a fogyasztóknak csak 60%-a fér hozzá mobil internethez Magyarországon.

A DIGI kiemeli: tekintettel arra, hogy a lakosság 40%-a nem tudja megfizetni a jelenleg használatban lévő 2G/3G/4G frekvenciaspektrumokon nyújtott mobil internet szolgáltatásokat sem, érthetetlen számunkra, hogy miért döntött úgy az NMHH, hogy kizár egy új szolgáltatót, majd jogorvoslati kérelmének elbírálását sem kivárva, a fogyasztói érdekeket figyelmen kívül hagyva egy gyorsított eljárásban oszt el új frekvenciasávokat a következő 15 évre az 5G spektrumokban.

128 milliárdért vett 5G frekvenciákat a Telekom, a Telenor és a Vodafone
A licitáló vállalatok összesen 128 490 000 001 forint értékben vásároltak három frekvenciasávban tizenöt évre szóló használati jogosultságot.

A fentiek alapján a DIGI Csoport felkérte a hatóságot, hogy vonja vissza az árverési eljárás március 26-án bejelentett eredményét, és olyan módon folytassa le az eljárást, amellyel megvalósítja a feladatkörét, mint független piaci szabályozó szerv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik