Tech

Ismét terjed a Facebookon egy buta körlevél

Ismét elkezdett terjedni a Facebookon az a körüzenet, ami tavaly márciusban és novemberben is körbement a közösségi oldalon. A levél szövege az alábbi:

Ez az üzenet tájékoztatja felhasználóinkat arról, hogy a szerverek a közelmúltban nagyon elfoglaltak voltak, ezért kérjük, hogy segítsen megoldani ezt a problémát. Felkérjük az aktív felhasználókat, hogy küldje el ezt az üzenetet a névjegyzékben szereplő összes személynek, hogy erősítse meg az aktív Facebook-felhasználókat, ha nem küldi el ezt az üzenetet a Facebookon lévő összes partnere számára, és fiókja inaktív marad, ami az összes kapcsolat elvesztéséhez vezet. Mozgassa ezt az üzenetet. Az okostelefonod a következő 24 órán belül frissül, és új designt és új csevegőszínt fog kapni. Kedves Facebook-felhasználók, 23 órától frissítjük a Facebook-ot. 5:00 óráig ezen a napon. Ha nem küldi el ezt az összes névjegynek, a frissítés törlődik, és nem lesz képes kommunikálni a Facebook üzeneteivel.”

Pánikra semmi ok – ha nem küldi tovább az üzenetet, semmi baj nem fog történni, sőt, egyenesen arra kérjük, hogy ne küldje tovább!

Már az üzenet magyartalansága és furcsa szófordulatai is gyanúsak lehetnek, de örök érvényű, hogy a Facebook nem azzal figyelmezteti a felhasználókat, hogy körüzenetek küldésére buzdítja őket. Ha valamilyen biztonsági beállításra vagy intézkedésre kell figyelnünk, arról a hírfolyam tetején értesítenek minket, vagy a megadott e-mail címünkön, továbbá mindig adnak ki hivatalos közleményt is – és általában ezekről mi is mindig beszámolunk.

Az pedig főleg nem életszagú, hogy a retorzió az lesz, hogy soha többé nem látjuk az üzeneteinket – ennek se dőljünk be soha! Igaz, most a Messengeren terjedő üzenethez nem járt letöltendő csatolmány vagy kártékony frissítéscsomag, és vélhetően csak egy ártalmatlan heccről van szó, de az elvetemültebb kiberbűnözők ilyen módon akár vírusos programok letöltésére is rávehetik a felhasználókat.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik