Tech koronavírus

Semmiképp ne töltse le ezt a koronavírusos appot!

Ahogy egyre több áldozatot szed a koronavírus, érthető mód úgy nő az emberek aggodalma világszerte, nem véletlen, hogy ezt az érzékenységet a kiberbűnözők is kihasználják. Biztonsági szakértők egyre több olyan adathalász-kampányra figyelmeztetnek, amelyek az emberek egyik legalapvetőbb érzését, a félelmet próbálják kihasználni, így kiemelten fontos, hogy ezekben az időkben ne nyitogassunk meg csak úgy az e-mailek csatolmányait, és ne töltsünk le olyan appokat, amik nem biztonságos forrásból származnak.

A DomainTools kiberbiztonsági cég nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívül gyorsan terjed a felhasználók körében a CovidLock nevű zarolóvírus, ami koronavírus-követő alkalmazásnak álcázza magát. A coronavirusapp[.]site címen beszerezhető program azért is megtévesztő, mert létezik egy valóban megbízható, ilyen nevű szolgáltatás is, csak a coronavirus.app domén alatt.

A magát appnak álcázó zsarolóvírus először jogosultságokat kér a mobilhoz (többek közt a zárképernyőhöz, és kb. gyakorlatilag mindenhez), utána pedig egy generált jelszóval lezárja a mobilt a tulajdonosa elöl.

A bűnözők a feloldásért cserébe 100 dollárt követelnek bitcoinban 48 órán belül. A DomainTools vizsgálata szerint az Androud Nougat rendszerét futtató mobilok védettek a zsarolóval szemben, amennyiben a tulajdonos jelszóval védi a mobilját. A szakemberek sikeresen visszatudták fejteni a titkosítást feloldó kulcsot, amit közzé is tettek ezen a felületen.

Az alkalmazás a Google Play áruházból szerencsére nem szerezhető be, mivel a keresőóriás tudatosan tiltja le a koronavírusos appokat, a néhány megbízható programot pedig egy dedikált oldalon gyűjtik össze. Fontos hát, hogy külső forrásokból semmiképp ne telepítsen alkalmazást! Alábbi cikkünkben összeszedtük, mely biztonságos szolgáltatásokat javasoljuk, amennyiben koronavírusos térképet szeretne használni:

Újabb térképen követheti a koronavírus terjedését
A Microsoft is elkészítette saját online térképét, amin követhető a járvány.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik