Nagyvilág koronavírus

Trumpnak hiányzik, hogy megérinthesse az arcát

Már hetek óta nem érintettem meg az arcom. Hiányzik!

– tréfálkozott szerdán Donald Trump a koronavírus-járvány kapcsán, a kijelentés után azonban többen rögtön kiszúrták, hogy az amerikai elnök nem tartotta be a saját óvintézkedését: hétfőn ugyanis lefotózták, ahogy az állát támasztja a kezével, amikor gyógyszerészeti vezetőkkel találkozott.

Trump szerdán a Fox Newsnak azt nyilatkozta, szerinte a WHO túloz a halálozási arányt tekintve. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus a héten 3,4 százalékra becsülte végzetes esetek arányát, Trump ezzel szemben ragaszkodik ahhoz, hogy az 1 százalék a helyes szám. Továbbá szerinte a demokraták a járványt is arra használják fel, hogy démonizálják őt.

Szerdán egyébként mindkét párt megszavazta 8,3 milliárd dollár elkülönítését a koronavírus elleni védekezésre. Ebből 3 milliárdot kutatásra és vakcina fejlesztésre, 2,2 milliárdot prevencióra és felkészülésre, az egyes államoknak pedig legalább 4 millió dollár jut – írja a USA Today. A finanszírozási csomag magasabb összegű, mint amit az USA korábbi járványok megállítására, például a 2000-es évek elején a madárinfluenza, 2009-ben a H1N1 vagy pár éve az ebola megállítására költött.

Az Egyesült Államokban egyelőre Washingtonban és Kaliforniában történtek halálesetek, mindkét államban rendkívüli állapotot hirdettek.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik