Tech

Ilyen jelszavakat kéne használni az FBI szerint

A SplashData évről évre kiadja az aktuális esztendő legrosszabb jelszavait, ami jó iránymutató azt illetően, hogy miket nem kéne semmiképp sem használni. A jelszókezelőcég a 2019-es évben azt az ötmillió jelszót vizsgálta át, amik kikerültek a netre, akkor mi is közzétettük, mely kifejezéseket érdemes kerülni.

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) portlandi irodája nemrég egy felhívást tett közzé azzal kapcsolatban az amerikai szabványügyi intézet (NIST) iránymutatásai alapján, hogyan érdemes megválasztani a jelszavakat. Kiemelték, hogy ne rövid és erősnek gondolt (tehát kis- és nagybetűt, számot tartalmazó) kódsort válasszanak az internethasználók, hanem

olyat, ami legalább 15 karakter hosszú.

A nehezen megjegyezhető, ám rövid jelszavakat a mai módszerekkel viszonylag könnyű visszafejteni, így hatékonyabb egy olyan jelmondatot választani, ami több, egymással egyáltalán nem összefüggő kifejezést is tartalmaz.

A biztonsági szakemberek még sokszor említik a különféle jelszókezelőket, például a LastPass-t.  A jelszókezelők segíthetnek megvédeni és nyomon követni a webhelyeken és alkalmazásokban használt jelszavakat, leveszik a terhet a vállunkról, hogy a jól kitalált bonyolult jelszavainkat meg kelljen jegyeznünk.

Azonnal változtassa meg a jelszavát, ha ezen a listán látja
Ezek voltak 2019 legrosszabb jelszavai.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik