Tech

Rögtön megtudhatja, ha ellopták a jelszavát

A Google kiadta a Chrome böngésző legújabb frissítését, ami fejlett jelszóvédelmi funkciókkal bővült. A 79-es verzió tartalmaz egy új értesítési rendszert is, ami valós időben tájékoztatja a felhasználót arról, hogy az általa használt jelszó érintett egy korábbi adatszivárgásban. A funkció folyamatosan őrködik a háttérben, bármilyen weboldalon jelentkezünk be felhasználónév-jelszó párossal – de csak azokkal a jelszavakkal működik, amiket szinkronizáltunk és a Chrome-on belül tárolunk.

Aki tájékozott a böngészővel kapcsolatos történésekben, ismerős lehet a fejlesztés. A Google először februárban mutatta be, akkor még egy kiegészítőn keresztül, majd októberben a Jelszóvizsgálat nevű, Google-fiókon belül található szolgáltatásba építette be a jelszófigyelőt.

Forrás: Google

Az újdonság, hogy mostantól már a Chrome böngésző alapvető része, nem kerülőutakon jut hozzá a felhasználó. A keresőcég a szolgáltatáshoz saját, folyamatosan frissülő saját adatbázist épített, amiben erősen titkosítva tárolja az adatszivárgásokban érintett bejelentkezési adatokat.

A 79-es verzió másik hasznos újítása, hogy azonnal felhívja rá a felhasználó figyelmét, ha adathalász tevékenységgel gyanúsított weboldalra tévedne. A keresőcég a kompromittált jelszavakhoz hasonlóan hosszas listában tárolja az adathalász oldalak címeit, amit félóránként frissít.

Ezt kapcsolja be azonnal a Google-fiókjában, ha még nem tette volna!
Szánjon pár percet a fontos beállításokra, így később nem fog lesz oka bánkódni amiatt, hogy feltörték a fiókját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik