Tech

Aggódnak a szakemberek a TikTok miatt

Arról már korábban is írtunk, hogy a TikTok egyértelműen a közösségi média legforróbb jelenlegi trendje, és egyre nagyobb teret hódít különösen a fiatal korosztály körében. A platformra mindössze pár másodperces videók tölthetők fel, így meglehetősen kreatívnak kell lennie annak, aki népszerűségre pályázik.

A kínai ByteDance alkalmazásának elképesztően gyors növekedési tempójával kapcsolatban több nagy közösségi szolgáltatás üzemeltetője is aggodalmakat fogalmazott meg. A Reddit vezérigazgatója, Steve Huffman egy panelbeszélgetés során kifejtette, hogy szerinte az app alapvetően olyan, mint egy parazita: a felhasználók tudta nélkül hallgatózik a háttérben, az általa használt ujjlenyomatos technológia pedig biztonsági szempontból borzasztó, ezért ő semmiképpen nem fogja telepíteni a készülékére.

„Aktívan hangoztatom az emberek előtt: ne telepítsék ezt a kémszoftvert a mobiljukra” – mondta.

A TikTok nem sokkal később azt reagálta a TechCrunchnak, hogy a Huffman által hangoztatott vádak bizonyítékok hiányában teljesen alaptalanok.

Ugyanezen az eseményen a Facebook ügyvezető igazgatója, Sheryl Sandberg elárulta, hogy az ő gyerekei is sokat használják a TikTokot, ami szerinte rémisztő ütemben fejlődik. „Hatalmasak, nagyon gyorsan terjeszkednek, és hamarabb érnek el nagy számokat, mint mi” – fogalmazott.

Van is miért aggódni a Facebooknak, hiszen a TikTok tavaly novemberben érte el az 1,5 milliárd letöltést, ezzel 2019 harmadik legnépszerűbb alkalmazása lett, maga mögött hagyva a Facebookot és az Instagramot. Sandberg hozzátette, hogy a TikTokot adatvédelmi szempontból kifogásolja.

„Kínai cég, így ha az emberek aggódnak az adataik miatt, akkor ez esetben bőven van miért”- mondta a Facebook embere, ami némileg furcsán hangozhat a felhasználók adataiból élő szolgáltatás emberének szájából, főleg az utóbbi idők adatbotrányai után.

Elkészült a pornós TikTok
A YouPorn is meglovagolja a rövid videók trendjét.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik