Tech

Több fiatal ismeri a videósokat, mint Karácsony Gergelyt

Magyarországon is meghódította a tiniket a kínai közösségi applikáció - derül ki az első hazai TikTok felhasználók körében végzett kutatásból. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a nemzetközi trendekkel megegyezően elsősorban a tizenévesek használják a videós applikációt, akik kedvenc TikTok-videósaikat már könnyebben beazonosítják, mint legendás színészeinket vagy éppen Budapest főpolgármesterét.

A legnépszerűbb online tartalomgyártókat (köztük TikTok-videósokat képviselő) NuHeadz Talent Management több mint ezer aktív TikTok-felhasználót kérdezett meg arról, hogyan használják a közösségi médiát, milyen tévéműsorokat néznek, vagy éppen a közszereplők közül kiket ismernek fel.

A kutatási eredmények alapján elmondható, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően a 11-18 éves korosztály használja elsősorban az applikációt, a felhasználók 74 százaléka ebbe a korosztályba esik, míg 25 év felett elhanyagolható az ismertsége. A tinik között viszont már az egyik első számú közösségi oldalnak számít, a felmérést kitöltő fiatalok 60 százaléka legalább napi félórát használja az applikációt, 10 százaléka pedig több mint napi 2 órát.

Az egyik legnépszerűbb magyar TikTok-videós, Czura Karina oldala hetente 1,2 millió videómegtekintést produkál, de a legerősebb héten – amikor az X-Faktor versenyzőivel készített videókat publikálta – ez a szám meghaladta a 3 millió videólejátszást.

A kutatást végző NuHeadz csapata összehasonlította Karina elérési adatait a legnépszerűbb magyar tévéműsorok nézettségi adataival a 18 év alattiak körében, és az adatok azt mutatják, hogy egy-egy népszerű TikTok-videó ma már el tud érni annyi fiatalt mint az X-Faktor vagy a Sztárban Sztár legnézettebb adásai.

Az X-Faktor egyébként a legnépszerűbb tévéműsor a TikTok-felhasználók körében, a felmérést kitöltő fiatalok 55 százaléka rendszeresen nézi a tehetségkutatót, és a műsor sikere azon is jól lemérhető, hogy a 2019-es évadban szereplő Manuel egyik dalára több mint 45 000 TikTok-videó készült. A NuHeadz tapasztalatai alapján a legnépszerűbb magyar előadók a hazai TikTok-felhasználók körében Manuel, Burai Krisztián, Mario, ByeAlex és Ábrahám.

Karácsony alulmaradt

A kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, kiket ismernek fel kép alapján azok a fiatalok, akik használják a TikTokot. Az eredmények azt mutatták, hogy a legnépszerűbb YouTube-videósok továbbra is a fiatalok kedvencei, de egy színészlegenda (Gálvölgyi János) ismertsége már nem éri el az 50 százalékot. Ugyanakkor a legnépszerűbb TikTok-videósokat már minden második felhasználó felismeri.

Forrás: NuHeadzTalent

A felmérés a 2019-es önkormányzati választás utáni héten készült, ezért a közszereplők közül Karácsony Gergely fotójára is rákérdeztek a felmérés készítői. A főpolgármester mindösszesen a TikTok-használók harmadának volt ismerős. Csonka András viszont – aki maga is rendszeresen tölt fel videókat a TikTok-ra – magas, 73 százalékos ismertséggel rendelkezik.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik