Tech

Nem a robotpilóta okozta a Tesla-sofőr halálát

A National Transportation Safety Board (NTSB) szövetségi hivatal szakvéleménye szerint egy 2018-ban történt, halálos kimenetű balesetben nem az autopilóta módba kapcsolt Tesla Model X autó szoftvere volt a hibás – annak sofőrje nem volt eléggé körültekintő, valamint az útnál kihelyezett biztonsági korlátok állapota is hagyott kivetnivalót maga után, ezek együttes hatása vezetett a tragikus végkimenetelhez. Az autó olyan körülmények közt próbált működni, amit nem tudott kezelni, míg vezetője egy okostelefonos videojátékkal játszott, és teljesen rábízta magát a vezetést segítő szoftverre.

A 38 éves mérnök egy kaliforniai autópályán aktiválta az autopilótát, majd másodpercekkel később a beton sávelválasztónak ütközött. Az autóba két másik jármű is belerohant, felgyulladt, a sofőr pedig meghalt. Az autó korábban többször is figyelmeztette őt, így lett volna ideje észlelnie az útakadályt, ám mivel keze nem volt a kormányon, és nem is figyelt az útra, ezért nem cselekedett időben. A szükséges vizsgálatok elvégzése után csak most sikerült határozatot hozni az üggyel kapcsolatban.

Önvezető módban volt a balesetet okozó Tesla
Az elhunyt sofőr keze nem volt a kormányon, de az autó figyelmeztette. Mégis nekiment a betonakadálynak.

A hivatal az eset kapcsán kilenc olyan ajánlatot is megfogalmazott, amelyekkel szerintük elkerülhetővé válnának az ehhez hasonló esetek a jövőben. Ezek közt olyan kevésbé életszerűek is vannak, mint hogy a techcégek úgy tervezzék mobiljaikat és elektronikai eszközeiket, hogy vezetés közben ne legyenek használhatók.

Robert Sumwalt elnök még meredekebb véleménye szerint: ha nem sikerül valamilyen megoldást találni, egyre több gondot okozhatnak a sofőrök figyelmét elterelő eszközök, egyenesen a koronavírus terjedéséhez hasonlította a problémát.

A robotpilóta nem jelenti azt, hogy önvezető!

A Tesla honlapján is az olvasható, hogy az autopilotmód olyan sofőr felügyeletét igényli, akinek a kezei a kormányon vannak, és bármikor kész arra, hogy szükség esetén közbelépjen. „Ugyan az Autopilot egyre többet képes elvégezni, jelenlegi formájában még nem önvezető rendszer” – írják.

Automatizált rendszerek terén is több szintet lehet elkülöníteni attól függően, hogy mi bízható rá biztonsággal az autó szoftverére. A Tesla autopilot úgynevezett ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) funkciókat tartalmaz, ami azt takarja, hogy a fejlesztések csak segítik a biztonságos vezetést, de a sofőr nem adhatja át az irányítást az autónak, és a felelősség is a sofőré.

A gyártó ezért óva inti a felhasználókat attól, hogy túlságosan is rábízzák magukat az autó szoftverére, amennyiben a biztonságos közlekedés a céljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik