Tech

Amerika egy új tervvel véreztetné ki a Huaweit

Az Egyesült Államok közel egy éve próbálkozik intenzíven, hogy a lehető legtöbb eszközzel támadja a kínai Huaweit: rendszeresen előállnak a kémkedés vádjával, tavaly olyan szankciókat vezettek be, aminek következtében a gyártó az új készülékein nem használhatja a Google szolgáltatásait, és igyekeznek több országra is nyomást gyakorolni, tiltsák meg a vállalat számára, hogy részt vehessen az újgenerációs 5G mobilhálózatok kiépítésében. A cég mindezek ellenére nem tört meg, és az USA sem adja fel: a legújabb értesülések szerint az amerikaiak azon dolgoznak, hogy különböző jogi formulák bevetésével eltilthassák a nemzetközi chipgyártókat attól, hogy a kínai vállalattal üzleteljenek.

A Huawei nem adja fel, van esélye, hogy teljesen felforgatják a mobilpiacot
A Huawei saját fejlesztései még nem kínálnak ütőképes alternatívát a Google ökoszisztémájával szemben, de ez hamarosan megváltozhat.

Az amerikai kereskedelmi jogrendszerben létezik egy úgynevezett Foreign Direct Product Rule nevű szabályozás, aminek értelmében az Egyesült Államok olyan cégek tevékenységébe is beleszólhat, amik nem amerikai illetőségűek. Ez akkor lehetséges, ha a korlátozni kívánt cégek olyan szabadalmakat és/vagy olyan gyártási eszközöket használnak a saját termékeikhez, amik az Egyesült Államokból származnak. Ezek licenckötelesek, és a Trump-adminisztráció terve az, hogy megvonják ezeket azon vállalatoktól, amik hajlandóak lennének üzletelni a Huawei-jel.

Amennyiben ez az elképzelés hivatalossá válik, az minden korábbinál nagyobb csapás lenne a Huawei számára, hiszen még a saját rendszerchipjeiket is az amerikai licenceket használó TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) gyártja – és akkor a többi processzorról, memóriáról és más alkatrészekről még nem is beszéltünk. A korlátozás életbe lépése esetén a kínai gyártónak saját magának kellene megoldania a felsorolt alkatrészek gyártását, ami sokkal nagyobb falat, mint a Google Mobile Servicest leváltó Huawei Mobile Services lefejlesztése és elterjesztése.

Ezért nem akarja Amerika, hogy a kínai Huawei uralja az 5G piacát
Az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy elérje: szövetségesei hozzá hasonlóan tiltsák ki a kínai vállalatot a következő generációs, 5G-s mobilhálózatok fejlesztéséből.

Hogy a kiszivárgott tervezet jogerőre emelkedik-e, azt jelent pillanatban még nem lehet tudni, de ha igen, akkor a Huaweinek minden korábbinál nehezebb körülmények között kellene továbbvinnie a mobiltelefonos üzletágát, és azt sem lehet kizárni, hogy ezzel az Egyesült Államok végleg megtörné az eddig komoly ellenállást tanúsító és járható mellékutakat találó vállalatot.

Kiemelt kép: Geert Vanden Wijngaert / Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik