Tech

A Huawei szerint valójában az amerikaiak kémkednek

A Wall Street Journal szerdán arról írt, hogy az amerikaiak ismét kemény váddal álltak elő a Huaweijel szemben: szerintük a kínai vállalat hátsó ajtókon keresztül hozzáfér a világ mobilhálózataihoz, amire már több mint tíz éve lehetősége van. A kínai cég megvizsgálta a cikk felvetéseit, amelyekre közleményében hosszasan reagált, elutasítva az alaptalannak nevezett vádakat.

„Amint azt az Edward Snowden-féle szivárogtatások is alátámasztották, az Amerikai Egyesült Államok az, amely titokban évek óta világszerte hozzáfér telekommunikációs hálózatokhoz, továbbá kémkedik más országok után. A Washington Post szintén most publikált cikke – miszerint a CIA egy titkosítással foglalkozó vállalaton keresztül évtizedekig figyelt meg más országokat – szintén alátámasztja ezt.

Az Egyesült Államok a Huawei lehallgatásával kapcsolatos vádja csupán figyelemelterelés – a kiberbiztonság területén elfogadott logika semmilyen formáját nem tartja be”

– írja közleményében a vállalat.

Újabb kemény váddal állt elő az USA a Huaweijel szemben
Bizonyítékuk van arra, hogy a Huawei képes adatokhoz hozzáférni a világ mobilhálózatain keresztül.

A cég hozzáteszi, hogy soha nem fért hozzá és a jövőben sem fog hozzáférni telekommunikációs hálózatokhoz „titokban”, erre nincs is megfelelő képessége. Szerintük továbbá a Wall Street Journal hitelességét is aláássa, hogy annak ellenére is terjesztik az amerikai kormányzat vádját, hogy nem tudtak bizonyítékkal szolgálni.

„A Huawei mindössze távközlési berendezések szállítója. Ebben a szerepben lehetetlen hozzáférnie az ügyfélhálózatokhoz engedélyük és láthatóság nélkül. Nem vagyunk képesek megkerülni a szállítókat, átvenni az irányítást és adatokat megszerezni a hálózatukból anélkül, hogy a szokványos tűzfalak vagy a biztonsági rendszert azt észlelnék. Azt még a Wall Street Journal elismeri, hogy az amerikai hivatalnokok nem tudnak konkrét részleteket megadni az úgynevezett „hátsó ajtókkal” kapcsolatban” – olvasható az állásfoglalásban.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik