Tech

Így még sosem láthatta az egyik első mozgóképet

A film és fotográfia történetében korszakalkotó szerepet betöltő francia Lumière-fivérek még 1895-ben szabadalmaztatták a kinematográfot, és ebben az évben kezdtek vetítéseket tartani. Louis Lumière legendás rövidfilmje, A vonat érkezése egy évvel később készült el, és ugyan csak azt mutatja be, miként gördül be egy szerelvény a La Ciotat-i pályaudvarra, mégis meghatározó szerepe volt a mozgókép jövőjében. Erről a filmről van szó:

A mozgókép ma már megmosolyogtató a 4K-s videókat rögzítő okostelefonok korában, elképesztő belegondolni, mennyit változott a filmezés a kezdetek óta. Denis Shiryaev YouTube-videós is eljátszott azzal a gondolattal, hogyan festene a klasszikus videó, ha a mai korszerű eszközökkel rögzítették volna.

Így bő 120 évvel később mesterséges intelligenciát eresztett a régi felvételre, amivel 4K felbontásra sikerült felskálázni, méghozzá 60fps-sel. Mindemellett hangot is kevert az eredetileg néma film alá. Az eredmény egészen elképesztő, nem véletlen, hogy a február másodikán feltöltött videót több mint 1,1 millióan nézték meg egy hét alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik