Tech

Izzadó robotkezet építettek

Azon már nem lepődünk meg, hogy egyre életszerűbb robotok jelennek meg a piacon, elég csak a mesterséges intelligenciával megtámogatott, személyiséggel is rendelkező szexrobotokra gondolni. A kutatóknak köszönhetően úgy tűnik, a jövőben akár már izzadhatnak is a szerkezetek, mert a Cornell Egyetem szakemberei megalkották a nyirkos robotkezet, ami képes izzadással hűteni magát. A robotkéz akkor enged ki magából vizet, amikor túlmelegszik, a víz párologtatásával hűti le a saját felületét.

A robotkéz ujjait hidrogél rétegekből építették fel, a felső egy merevebb, míg az alsó rugalmasabb állagú. A rugalmasabb részeken helyezték el a pórusokat, amik képesek az izzadásra. A hidrogél ujjak 50 százaléka lényegében víz. A pórusok csak akkor nyílnak meg, ha a hőmérséklet átlépett egy határértéket, ekkor kezd el szivárogni belőlük a víz.

Felmerül a kérdés, miért értelme ennek az úttörő fejlesztésnek. Az izzadással történő hűtés azon gépek esetében lenne hasznos, amik felhevülhetnek a repetitív feladatvégzés közben, vagy alapból magas hőmérsékletű környezetben dolgoznak. Ezzel a módszerrel kiválthatók a vízkeringetéses elven működő beépített hűtőberendezések. Az ilyen komponenseket jellemzően nehéz beszerelni puharobotokba. Az izzadásos hűtés így utat nyitna az igazán puha, rugalmas kialakítású robotok előtt.

(Kiemelt kép: Cornell University)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik