Tech

Jobban jár, ha nem tölti le ezeket a szépítő alkalmazásokat

Érdemes kétszer is meggondolnia, hogy letölt-e egy szépítő képszerkesztő appot, ugyanis a TrendMicro kiberbiztonsági cég jelentése szerint sok alkalmazás nem az, aminek látszik. A kutatók a Google Play áruház 30 legnépszerűbb „beauty camera” kulcsszóra megjelenő alkalmazását vizsgálták meg olyan szempontok szerint, hogy milyen jogosultságokat kértek a felhasználóktól, honnan származnak a fejlesztőik, tartalmaznak-e kártékony kódot, vagy folytatnak-e valamilyen etikátlan gyakorlatot. Az eredmények alapján meglepően sok app nyer ki és ad tovább felhasználói adatokat, jelenít meg kártékony reklámokat, vagy irányítja át a netezőt adathalász weboldalra, legrosszabb esetben közvetlenül kémkedik utána.

A legnépszerűbbnek számító BeautyPlus – Easy Phto Editor & Selfie Camera nevű alkalmazás kártékony aktivitást folytat. A fejlesztő kínai Meitut pedig már többször vádolták azzal, hogy kínai szerverekre továbbít felhasználói adatokat, és azokkal kereskednek is.

Ezen felül az iJoySoft appfejlesztő több szoftverében is találtak kártékony adware-t. A Beauty Makeup, Selfie Camera Effects, Photo Editor, Lyrebird Studio programok adathalász oldalakra irányítják a netezőt, amin keresztül a rosszakarók a privát fotóikat is ellophatják.

A Phila AppStore stúdió Beauty Camera appja pedig úgy fér hozzá a mobil kamerájához, hogy arra jogosultságot sem kér, ami még a Play áruház szabályzatát is sérti. Ezt az alkalmazást egyedül több mint félmilliószor töltötték le.

Az adatlopás és kémkedés elkerülése érdekében ezért azt ajánlják a biztonsági szakértők, hogy lehetőség szerint ne töltsünk le töltsünk le semmilyen beauty camera alkalmazást, a fent soroltakat pedig semmiképp.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik