Tech

Nagy a felháborodás az Instagram újítása körül

A Facebook által birtokolt Instagram múlt hónapban jelentette be, hogy a dezinformáció és az álhírek elleni harc részeként a jövőben jelölni fogják a kamunak tűnő, képszerkesztőkkel manipulált posztokat. Igaz, a moderátorok nem törlik a posztokat a felületről, helyette egy figyelmeztető üzenet takarja el őket, és csak pár kattintás után lehet felfedni a tartalmat. A jelölt fotók és videót terjedését pedig olyan módon lassítják, hogy a hashtagek és a felfedezés oldalakról teljesen eltűnnek.

Forrás: Toby Harriman (Facebook)

Az intézkedéssel kapcsolatban még kérdéses, hogy mi lesz azokkal a digitális művészekkel, akiknek az alkotó tevékenységük részét képezik a fotómanipulációk. A @mixsociety fiók egyik esztétikai okokból átszínezett képe már áldozatul is esett az algoritmusnak, ennek nyomán már ki is alakult a kép alatt egy kommentfolyam azzal kapcsolatban, hogy a rendszernek az ilyen művészi alkotásokat nem kéne megjelölnie.

Toby Harriman fotós szerint érdekes lesz látni, hogyan hat a változtatás a fotósok és grafikusok fiókjaira, akik pusztán önkifejezés céljából szerkesztik a képeiket. A digitális művészek szerint az intézkedés egyben a mémek végét is jelentheti, az új tényellenőrző algoritmus pedig túlságosan érzékeny.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik