Tech

A Facebook végre békén hagyja a telefonkönyvünket

Az amerikai hatóságok nyomására a Facebook 2020-től nem használja fel a felhasználók mobilszámát ajánlórendszeréhez, ami lehetséges ismerősöket dob fel a tagoknak. A közösségi oldal korábban az alábbi dolgok miatt kérte el a felhasználó telefonszámát: kétlépcsős azonosítás beállításához, célzott reklámokhoz, illetve a Kit ismerhetek? funkcióhoz.

Utóbbi két felhasználási módot tavaly vallották be, erős kritikákat elnyerve a biztonsági szakértőktől és a privátszféra mellett ágaló aktivistáktól. A cég bejelentette, hogy 2020-tól változtat, és az amerikai hatóságokkal megállapodva utóbbi fejlesztéséhez már nem hasznosítja a mobilszámokat. A közösségi óriás persze nem magától döntött így, ehhez egy 5 milliárd dolláros büntetés kellett az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (FTC).

A Kit ismerhetek funkcióban visszaköszönő potenciális ismerősöket több faktor alapján választja ki a Facebook rendszere: figyelembe veszi a közös barátok számát, a megjelölt bejegyzéseket, a közös munkahelyet, vagy iskolát.

A Facebook és a Messenger ezen felül még begyűjtheti az okostelefon névjegyzékében tárolt más telefonszámokat is, amiket aztán a tulajdonosukhoz köthet.

„Köszi Facebook, hogy te vagy az új Stasi!”
Tíz éve övezi rejtély a Kit ismerhetek? funkció működését.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik