Tech

Megint hülyítik a nyugdíjasokat a neten

Pár hete írtunk róla, hogy népszerű álhíroldalak közül többre is kikerült egy erősen megtévesztő hír a nyugdíjprémiumokkal kapcsolatban. Az idősek már akkor is felháborodásuknak adtak hangot, amiért az álhírek írói hülyítik őket, de úgy tűnik, hogy az ünnepek közeledtével még több becsapós tartalomra lehet számítani.

A HVG most két olyan álhírre is felfigyelt a neten, amik kifejezetten a nyugdíjasokat célozzák. Az egyik, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is említő írás címe az alábbi: „GULYÁS GERGELY: “70 ÉV FELETT ELTÖRÖLNÉM A NYUGDÍJAT, MERT NINCS SZÜKSÉG RÁ. A FELHALMOZOTT VAGYONUKBÓL VÍGAN ELÉLNEK A HAZAI NYUGDÍJASAINK”.

A különféle változatokban terjedő cikk állítása szerint a 70. évüket betöltött nyugdíjasok a legtehetősebb magyarok közé tartoznak, mert a 70 év alatt „50-150 millió forintnyi vagyont halmoztak fel”, így nincs szükségük nyugdíjra.

Gulyás Gergely Kötcsén. Fotó: Marjai János/24.hu

A cikk több ponton is hibázik. Gulyás Gergely egyáltalán nem állította eddig, hogy a nyugdíj felesleges juttatás lenne. A fideszes politikust egyébként hol Gergőként, hol Gergelyként említik. A kamuhír után egy másik írás is terjedni kezdett Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő állítólagos szavaival, aki támogatja Gulyás ötletét.

A nyugdíjasokat riogató híreket közzétevő kamuoldalakon további gyanús jelek, hogy az impresszumban nincs megnevezve felelős személy és üzemeltető sem, illetve a további tartalmak közt böngészve felfigyelhetünk olyan klasszikus kattintásvadász tartalmakra, mint a rákot gyógyító tabletták és különféle csodagyógyszerek.

Gulyás már feljelentést is tett

Gulyás múlt hónapban egyébként feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon ismeretlen tettes ellen rágalmazás miatt. A közlemény szerint a hirzona24.com, az otpercpiheno.blogspot.com és a blikkruzs.me álhírportálokon megjelent cikkek olyan, a miniszternek tulajdonított mondatokat tartalmaznak, amelyek Gulyás Gergelytől soha nem hangzottak el.

Mint írták, ezek a cikkek a nyugdíjak csökkentésével, illetve megvonásával kapcsolatos valótlan állításokat tartalmaznak, ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszter büntető feljelentést tett az álhírek terjesztői ellen.

Az álhíroldalakon valószínűleg még ezek a tartalmak pörögnek, vagy azokhoz hasonló új variációk, annyi biztos, hogy Gulyás sosem állította, hogy megvonják a nyugdíjakat.

Álhírterjesztés miatt tett feljelentést Gulyás Gergely
Három álhírportál írt olyat, amit nem mondott a miniszter.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik