Tech

Hülyítik a nyugdíjasokat a neten

Erősen megtévesztő az a nyugdíjprémiumról szóló hír, ami a népszerű álhíroldalak közül többre is kikerült – írja a HVG. A december első napjaiban megjelent hírt közlő oldalakat ugyan nem nevezi meg a portál, de az azonosításban segíthet a cikk címe, ami az alábbi: „Megerősítették a hírt!!! 115 ezer forint PRÉMIUMOT KAPNAK a magyar NYUGDÍJASOK! Ilyen részletekben fizetik ki a PÉNZT! Minden nyugdíjas megkapja KIVÉTEL NÉLKÜL!”

Ugyan a hírben az InfoStart májusban közzétett beszámolóira hivatkoznak, az álhíroldalak szerzői jelentősen felhabosítják a tényeket. A cikk címében emlegetett 115 ezer forint helyett a főszövegben már 110 ezer forintról olvasni, majd később kiderül, hogy idén átlagosan 22 ezer forint összegű nyugdíjprémium esedékes (a valóságban ez a maximálisan adható összeg, ami nem jár mindenkinek).

Nyugdíjprémium: megint 10 ezer forinttal rövidíthették meg az időseket
A kormány ismét alulbecsülhette a várható gazdasági növekedést, amikor a prémiumról döntött.

A 110 ezer forint azzal a matekkal jön ki, hogy 22 ezret beszorozták öttel. „Ha 5 éven keresztül tartható, akkor 110 ezer forintot jelent minden magyar nyugdíjasnak 2023-ig” – írják az optimistán jövőbe tekintő hírben.

A cikk megfogalmazása és maga az időzítés is megtévesztő szándékot jelez, ahogy az is, hogy a cím állítása szerint a Pénzügyminisztérium megerősítette a mindenkinek kivétel nélkül járó 110-115 ezer forintos összeget, ami nem történt meg.

A kamutartalomra utaló további jelek, hogy az impresszumban nincs megnevezve felelős személy és üzemeltető sem, illetve a további tartalmak közt böngészve felfigyelhetünk olyan klasszikus kattintásvadász tartalmakra, mint a rákot gyógyító tabletták és különféle csodagyógyszerek.

(Kiemelt kép: iStock)

Novemberi nyugdíjpénz: lesz, aki 200 ezer forint pluszt kap, az átlag 31 ezer lehet
A minimálnyugdíjasoknak 10 ezer forint lehet a pluszpénz, a plafon ennek a hússzorosa. Megmutatjuk, ki mire számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik