Tech

Kiderült, hogy a Facebook titokban mindenkit osztályoz

A The Washington Post cikke szerint a Facebook tavaly egy olyan rendszer fejlesztésébe kezdett, ami az alapján oszt „1” vagy „0” pontszámot a felhasználóknak, hogy mennyire minősülnek megbízhatónak. Az eddig titkolt algoritmus létezését a közösségi oldal a Postnak adott interjújában erősítette meg.

A rendszer célja, hogy segítsen megjelölni azokat a profilokat, akik több alkalommal is visszaéltek már a Facebook bejelentő funkciójával: valódi híreket jelentettek kamuként, maguk is álhíreket osztottak tovább, vagy propagandatrollok.

Nem ritka, hogy emberek csak azért jelentenek egy valós hírt álhírként, mert nem értenek egyet annak tartalmával, vagy kimondottan egy kiadót akarnak támadni”

mondta el Tessa Lyons termékmenedzser a Postnak adott interjúban.

Forrás: 24.hu

A közösségi oldal 2015-ben tette lehetővé, hogy a felhasználók a sértő, uszító, erőszakos posztokon túl a félrevezető, kamu posztokat is jelezhessék a moderátorok felé. Ezzel viszont vissza lehet élni, ha valaki nagy mennyiségben buzdít felhasználókat egy-egy tartalom jelentésére.

Ennél többet egyelőre nem tudni a fejlesztésről, a termékmenedzser elmondása szerint főleg azért, hogy ne lehessen kijátszani. Hozzátette, hogy a pontszámon túl más faktorokat is mérlegelnek, és hogy a felhasználók maguk nem nézhetik meg sehol, milyen pontszámot kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik