Tech

Ezt a dolgot nem szívesen teszik meg a fiatalok az időseknek

Az okostelefontól kezdve a vezeték nélküli billentyűzetig a fiatalok lelkesen használják a XXI. századi technológiákat és élvezik azok minden előnyét. Sajnos úgy tűnik, hogy az idősebbek esetén nem ez a helyzet. A 16 évesnél idősebb gyermekeket nevelő magyar szülők 35 százaléka tartja magát a technológia terén újoncnak. Ezen szülők több mint a fele (52 százaléka) számolt be arról, hogy a gyermeke segítsége nélkül napi szinten küzd technológiai kihívásokkal.

A fiatalabbak pedig tartanak attól, hogy az idősebb családtagok esetleg nem akkora technológiai zsenik, ezért segítségre szorulnak majd az eszközök és kütyük használatában.

Ez azt jelenti, hogy a szülők és nagyszülők hiába keresik a legújabb technológiai vívmányokat a karácsonyfa alatt. A Kaspersky kutatásának eredménye azt mutatja, hogy az Y-generáció tagjai nem hajlandóak sokat költeni technológiai termékekre karácsonykor, mert attól tartanak, hogy teljes munkaidős technológiai tanácsadónak használja őket a család.

A technológiában jártas Y-generációsok csaknem a fele (47 százaléka) azt mondta, hogy nem szívesen ajándékoz technológiai eszközt a szüleinek vagy az idősebb családtagoknak, mert úgysem fogják tudni beállítani őket. A Kaspersky „The Rise of Can You Just…” (azaz „Egyre több a Tudnál-e segíteni…? kérés”) című jelentése rámutat, hogy ez a korcsoport terhesnek érzi a szerettei kéréseit, mert nagyon gyakran kérik meg őket a családtagok technológiai segítségnyújtásra.

Forrás: iStock

Ezek a megállapítások adatokkal jól alátámasztottak, ugyanis a felmérésben résztvevő, 16 évesnél idősebb gyermekeket nevelő magyar szülők 35 százaléka tartja magát a technológia terén újoncnak. Ezen szülők több mint a fele (52 százaléka) számolt be arról, hogy a gyermeke segítsége nélkül napi szinten küzd technológiai kihívásokkal.

„A piacon bőséges választékban kapható technológiai termékek igazán ideális ajándékok lehetnének szeretteink számára. A megállapításainkból azonban kiderül, hogy a fiatalok az életüket megkönnyítő technológiai fejlődés ellenére sem akarnak időt fecsérelni arra, hogy beállítsák a műszaki eszközöket mások számára, ezért inkább egész egyszerűen nem vesznek technológiai termékeket ajándékba. Az idősebb rokonok így aztán számos előnyről lemaradnak” – mondja David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója.

„A technológia igazán gyorsan változik, és ez azt jelenti, hogy rendszeresen új kütyük és szoftverek használatát kell elsajátítanunk. Ez azonban nem olyan ijesztő, mint ahogy elsőre hangzik. Az idősebbek, akik talán nem annyira járatosak a technológiák használatában, mint a család fiatalabb tagjai, ugyancsak képesek lehetnek jól boldogulni ezen a területen, ha már az elején megfelelő útmutatást kapnak.”

Hogy az idei ünnepek alatt elkerülhetőek legyenek a hosszadalmas technológiai oktatások, a Kaspersky kiadott néhány útmutatót, amelyet a fiatalok a technológiai ajándékhoz mellékelhetnek, hogy az idősebb családtagok egyedül is be tudják állítani az ajándékba kapott új ketyeréiket.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik