Tech

Amerika komoly pofont kapott Kínától

Csak idő kérdése volt, hogy Kína is válaszoljon valamit az amerikaiak szankcióira, főleg a Huawei-ért cserébe. A Financial Times forrásai szerint Peking döntést hozott arról, hogy minden kormányzati szervnek meg kell szabadulnia a számítógépeiken használt külföldi (nyugati) szoftverektől.

A cikk szerint Kína 2022-ig leépíti a külföldi szoftvereket helyi fejlesztők alternatíváira, a következő három éven belül szeretnék, ha az összes kínai kormányhivatalban és állami intézményben a számítógépes eszközök és a használt programok is mind kínai gyártásúak, illetve fejlesztésűek lennének. A rendelkezés az olyan nyugati gyártók felé érezteti majd hatását, mint a HP, a Dell és a Microsoft.

Nem ez az első alkalom, hogy Kína kizárja az amerikaiak technológiáit az országból, és saját fejlesztéseit részesíti előnyben. Az új intézkedés miatt az amerikaiak akár évi 150 milliárd dolláros megrendeléstől is eleshetnek.

Trump rendkívüli állapotot hirdetett, a célpont a Huawei lehet
A rendelet szerint az USA külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia gyengeségeit.

Idén májusban Donald Trump elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. A jogszabály – amelyet a The Washington Post című amerikai lap “országos rendkívüli állapotot” kihirdető rendeletnek nevezett – széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számár. A jogszabály nem nevezi néven, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a kínai Huawei óriásvállalatról, vagy a szintén kínai ZTE telekommunikációs cégről van szó.

Az USA és Kína közt kialakuló kereskedelmi háborúról korábban bővebben is írtunk:

Huawei-ügy: leeresztik a technológiai hidegháború vasfüggönyét
A kínai céget érintő korlátozás egyúttal lehetőséget is jelent Kínának, hogy a technológiai térben is függetlenedjen.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik