Tech

Alakul a botrány a népszerű alkalmazás körül

Keresetet nyújtottak be az Egyesült Államokban a videomegosztó TikTok ellen, a gyanú szerint az alkalmazás nagy mennyiségű felhasználói adatot küldött Kínába – számol be a BBC. A kínai ByteDance-hez tartozó app rendkívül népszerű Amerikában, és Magyarországon is egyre többen használják.

A Kaliforniában benyújtott kereset szerint a TikTok rengeteg személyes adatot juttat kínai szerverekre, az információk alapján a felhasználók beazonosíthatóak és követhetőek.

Az eljárást egy Misty Hong nevű egyetemista indította meg, ő idén töltötte le az alkalmazást, de fiókot nem hozott létre. Állítása szerint a cég utóbb készített neki egy profilt, és titokban beszerezték azokat a vázlatos videóit, amelyeket nem akart megosztani. Az adatok a Tencenthez és az Alibabához tartozó szerverekre kerülhettek.

Kép: iStock

Hong szerint a TikTok a személyes adatokkal visszaélve hatalmas mennyiségű célzott hirdetést is zúdít a felhasználókra, ebből pedig tisztességtelen bevételekhez jutnak.

Az app egyre népszerűbb világszerte, az Egyesült Államokban azonban már most aggodalomra ad okot az alkalmazás adatkezelése. A törvényhozók igyekeznek nyomást gyakorolni a ByteDance-re, hogy tisztázza, milyen kapcsolatban áll a kínai kormánnyal.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik