Tech

Az univerzum születését vizsgáljuk a Hold túloldaláról

Működni kezdett az úgynevezett Holland-Kínai Alacsony Frekvenciájú Felfedező (Netherlands-China Low-Frequency Explorer, NCLE), amelyet még a kínai Chang’e-4 misszióval küldtek kutatók a Hold túlsó oldalára, amit a köznyelvben hamisan a kísérőnk sötét oldalának szoktak emlegetni. Az eszköz az úgynevezett hidrogén vonalakat fogja kutatni, amit a Föld ionoszférájának árnyékában lehetetlen detektálni.

A rádióteleszkóp már hónapok óta a Hold felszínétől 65 ezer kilométernyire állomásozik, de csak most nyújtotta ki három érzékelő antennáját. Az észleléseket a holdi éjszaka 14 napja alatt kell megtenniük a kutatóknak.

A rádióteleszkóp célja az, hogy az univerzum születésének idejéből fogjon be hidrogénemissziókat, amelyek a csillagászat Szent Gráljának számítanak. A segítségükkel többet tudhatunk meg arról az időszakról, amikor a Nagy Bumm után az anyag szétterjedt, és a kialakuló csillagok szétszakították a hidrogénatomokat (ezt reionizációnak nevezzük), és létrejött az univerzum, ahogy ma ismerjük.

Kép: Marc Klein Wolt / Radboud University

A rádióteleszkóp antennáit egyelőre sajnos nem sikerült teljesen kinyújtani, mivel később kezdték el használni az eszközt, mint tervezték. A kutatók dolgoznak az ügyön, de még ebben az állapotban is képesek a Nagy Bumm után 800 millió évvel történt eseményeket detektálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik