Tech

4 dolog, amiért az időseknek is érdemes kütyüzniük

Bár az idősebb korosztály számára ijesztőek lehetnek a gyors ütemben fejlődő technikai eszközök, valójában életkortól függetlenül bárki élvezheti előnyeiket. Az internet és a digitalizáció mindenki számára lehetőségek tárházát kínálja. Ráadásul manapság már bárki megszerezheti a magabiztos felhasználói tudást, csak egy kis segítség kell hozzá, de a fiatalabb generáció tagjai minden bizonnyal hatalmas lelkesedéssel és alapos tudással vértezhetik fel a nagyszüleiket, ha ők ebben a segítségüket kérik. A helyzet pedig egyáltalán nem lehetetlen, még ha idősként már nehezebben is megy a tanulás – ez nem egy leküzdhetetlen lépcsőfok.

Az időseket nagyjából ugyanazok a veszélyek fenyegetik a digitális térben, amik a gyerekeket: hogy becsapják, kihasználják őket, a kitettségük hatványozottan magasabb, legyen szó adathalász-támadásokról, vagy az internet biztonságával összefüggő veszélyekről. Fontos a nyugdíjasok felkészítése, mert sok szempontból ők lassabban kötnek át dolgokat. Őket is meg kell tanítani, hogyan olvassák az internetet. Az első időszakban ne hagyjuk egyedül őket, és tanítsuk meg nekik ugyanazokat az adatbiztonsággal és védelemmel kapcsolatos szabályokat, amiket a gyerekeknek

– mondta el számunkra dr. Gyurkó Szilvia, gyermekjogi aktivista a Hintalovon Gyermekvédelmi Alapítvány vezetője.

Ha a nagyszülő mindezt a tanulási folyamatot vállalja – akár a saját családtagjai segítségével, akár olyan szervezett formában, mint a Legyélteis! Most generációs, amely során középiskolások tanítanak időseket az iskolai közösségi szolgálat keretében – cserébe rengeteg előny lesz a jutalma. Összeszedtünk négy olyan dolgot, amit nyerhetnek az idősek azzal, ha elég bátrak ahhoz, hogy megismerkedjenek az okoseszközökkel.

Összekapcsoltság

A UnitedHealthcare felmérése szerint a szociális élet, és a másokkal való kommunikáció épp annyira fontos tényező az egészséges idősödés folyamatában, mint a test ápolása. Ugyan míg egy technológia sem képes a személyes társalgás helyébe lépni, a videócsetes szolgáltatások (mint a Skype, vagy a Facebook Messenger), lehetővé teszik, hogy az idősek a fizikai távolság, vagy az időhiány ellenére is kommunikálhassanak barátaikkal, szeretteikkel.

Nagyobb biztonság

Felmérések szerint az idősek 80-90 százaléka a legszívesebben otthon tartózkodik, hiszen sokan vannak, akiknek egészségügyi állapotuk miatt ez a legbiztonságosabb. Ám még otthon is történhetnek nem várt esetek egy váratlan rosszullét, vagy egy szerencsétlen mozdulat következtében. Szerencsére ma már számos okosotthoni eszköz, vagy a mobiltelefonon beépített vészfunkció, segít egy gombnyomással.

Szórakoztató testmozgás

Nem csak a mobiltelefon és az internet segíti az idősek napjainak könnyebbé tételét, de érdemes megismerkedni a videojáték-konzolokkal is. Több idősotthonban (itthon Magyarországon is) is található már olyan mozgásérzékelős játékgép, mint például a Nintendo Wii, amelyekhez kifejezetten mozgásprogramokat kínáló játékok kaphatók. Ez amellett, hogy a testet is karbantartja, újabb lehetőség a közösségi programokra és a szórakozásra.

Szellemi frissesség

Korábban már többször is bizonyították, hogy bizonyos videojátékok remekül segítenek frissen tartani az elmét, és a gondolkodást. Az olyan klasszikusok, mint a Tetris, vagy a Mahjong szinte minden platformon elérhetők manapság, ezek mind a memóriát és a gondolkodást dolgoztatják, amire kiemelten szükség van az évek előrehaladtával.

Szponzorált tartalom

A cikk Telekom Legyél Te is! Most generációs programjának támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik