Tech

15 éves a népszerű böngésző, így nézett ki régen

Még ha nem is Mozilla Firefoxot használunk a mindennapjainkban (lévén a Google Chrome ma már a legelterjedtebb böngésző), nagy eséllyel legalább egyszer kipróbáltuk a Mozilla Firefoxot, ami novemberben újabb mérföldkőhöz érkezett. A rókás program első kiadása 2004. november kilencedikén mutatkozott be a nagyvilágnak, ami azt jelenti, hogy idén betöltötte tizenötödik születésnapját.

A Firefox akkor az Internet Explorer 6 alternatíváját jelentette a piacon, és olyan forradalmi újdonságokat hozott, mint a böngészőfülek, a felugró ablakok tiltása, a különféle témák és kiegészítők használhatósága. A Microsoft böngészője akkor még 90 százalékos részesedést tudhatott magának a böngészők piacán, ami a mai viszonylatok közt már elképzelhetetlen szám.

A Firefoxot sokan az egyedire szabhatósága miatt szerették, népszerűsége hamar növekedett. Ám 2008-ban piacra lépett a Google Chrome, ami épp úgy megtörte a Firefox szárnyalását, ahogy anno a Firefox megtörte az Internet Explorert. A Mozilla Firefoxot jelenleg a netezők kevesebb mint 9 százaléka használja.

Ki emlékszik már erre? Forrás: @changelog (twitter)

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik