Tech

Bárki robotklónját legyártják az oroszok

Az orosz Promobot most bárki álmát valóra válthatja, már ha szereti a furcsa, kicsit esetlen képmását nézegetni a kedvenc sztárjainak vagy messze élő szeretteinek: a vállalat ugyanis bárkit képes leklónozni robottá, vagyis egy emberformájú robotra akárki arcvonásait rávarázsolja – olvasható a sajtóközleményben.

Aleksei Iuzhakov, a Promobot igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a most induló tömeggyártással készülő robotok nagyszerűek lehetnek promóciós célokra – képzeljük el, ahogy Michael Jordan kosárlabdákat ad el, vagy William Shakespeare felolvassa a saját költeményeit egy színházban. Persze a robotok nem lesznek képesek emberien viselkedni, és nem is lesznek annyira élethűk, mint ahogy azt az ember szeretné, de az biztos, hogy bárki képmására rendelhetők lesznek, legyen az híresség vagy magánember.

A Robo-C névre keresztelt modell menni ugyan nem tud, de a feje és a törzse mozog. Az arcának 18 ponton van mozgásszabadsága, ezzel 600 arckifejezést képes kimutatni. A beszédmodulja pedig mesterséges intelligenciával működik. A Promobot társalapítója Oleg Kivokurtsev szerint olyan, mintha robotokban adnánk halhatatlanságot az embereknek.

A vállalat szerint a tömeggyártás hamarosan megindul, most egyelőre pedig két robot áll szolgálatba: az egyik egy városi önkormányzatnál, a másik pedig egy robot expón, utóbbi Albert Einstein arcát kölcsönzi majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik