Tech

Csodaszép fotót lőtt a Hubble

Egy amatőr csillagász szúrta ki az áthaladó aszteroidát a Hubble űrtávcső Rák-ködről készült felvételén: Melina Thévenot volt az, aki a polgári tudományos projekt, a Zooniverse keretein belül észrevette és azonosította a kisbolygót. A kép eredetileg fekete-fehérben került fel az internetre, Thévenot azon vette észre az aszteroida nyomait. Ezután lehívta a színes fotót is, és így egyértelműbb lett az eredmény: a középen áthúzó színes csík tulajdonképpen egy aszteroida.

A kisbolygót már 2001 óta ismerjük, 2001 SE101 a kategóriajele, a főövi kisbolygók közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a Mars és a Jupiter között kering a Nap körül.

Fotó: Hubble

Azért nincs többször ilyen fotó a Naprendszerben bóklászó aszteroidákról, mert nagyon kicsik, és kifejezetten szellősen mozognak a bolygók között. Csillagászati szempontból azonban nagyon fontos egy ilyen detektálás, hiszen a kép elkészültének időpontja és a többi fotó alapján a kutatók könnyebben tudják kalkulálni a kisbolygó sebességét és irányát. Ez akár azért is fontos lehet, hogy meg tudjuk védeni a bolygónkat a potenciálisan veszélyes aszteroidáktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik