Tech

Már majdnem olyan gyorsan pötyögünk a telefonba, mint ahogyan gépelünk

Egyre csökken a szaknyelvben csak „gépelési szakadéknak” (typing gap) hívott jelenség: a fogalom a billentyűzeten és az okostelefonok érintőképernyőjén történő gépelés sebességének különbségére utal, ami egyre kisebb, hiszen hozzászokunk a pötyögéshez a mobilokon is – írja a CNN.

A finn Aalto Egyetem, a Cambridge-i Egyetem, valamint a svájci ETH Zürich közös kutatása több tízezer embert vizsgált meg, és rájött, hogy most már

mindössze 30 százalékkal gépelünk lassabban a telefonokon, mint a billentyűzeten.

A kutatók 160 országból érkező 37000 önkéntes gépelési adatait vizsgálták meg, és rájöttek, hogy az okostelefonon pötyögés gyorsasága már 70 százaléka annak, amit a billentyűzeten átlagosan fel tudunk mutatni. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy az eredményeket nem nettóban kell értelmezni: a gyorsasághoz a változó szokások mellett az automata javítás lehetősége is nagyban hozzáadhat, viszont a szófelajánlás kifejezetten lelassította a folyamatot.

A kutatás során egy résztvevőnek sikerült a lenyűgöző 85 szó per perces rekordot felállítania, ehhez képest az átlag percenkénti 36 szónál tartott. Az is kiderült, hogy a legjobb taktikának a két hüvelykujjal való gépelés tűnik az okostelefonok esetében. A kérdőívet kitöltök 74 százaléka így pötyög a telefonjába.

Fotó: iStock

Érdekes, hogy fizikai billentyűzeten lehet percenként akár 100 szót is legépelni, de az átlag itt is valahol 35-65 között jár. Nem annyival gyorsabb tehát az okostelefonokon gépelésnél, mint gondoltuk volna.

Ahogy arra számítani lehetett, komoly generációs különbségek is jelentkeztek: a 10-19 évesek például percenként átlagosan 10 szóval pötyögtek be többet a telefonjukba, mint a 40-es éveikben járók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik