Tech

Az egészségesnél sugárzóbbak lehetnek a mobilok

A régebbi Apple és Samsung modellek átléphetik az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) által megszabott rádiófrekvenciás sugárzási biztonsági határokat – írja a CNet. Kutatások korábban már kimutatták, hogy a túl sok rádiófrekvenciás sugárzás káros lehet az emberi egészségre, a téma pedig különösen előtérbe került azért, mert mostanában zajlik az 5G-s hálózat kiépítése.

A CNet cikkje a Chicago Tribune oknyomozásán alapul, ami azt is kiderítette, hogy a régebbi, még 3G-re és 4G-re készült modellek akár ötször annyi sugárzást is kibocsáthatnak, mint amennyi az FCC által meghatározott határérték.

Fotó: iStock

Ahhoz egyébként, hogy egy telefon megszerezze az FCC-szabvány elismerését, garantálnia kell, hogy nemcsak a gyártás pillanatában, de soha nem fogja átlépni a határértéket. A Tribune nyomozása szerint azonban a régebbi Apple és Samsung modellek most már a határérték felett vannak, ezért egészségügyi kockázatot jelentenek.

A lapnál több különböző modellt teszteltek: négy iPhone-t (iPhone 7, 8, 8 Plus és X), három Samsung Galaxyt (S8, S9 és J3), három Motorolát (e5, e5 Play és g6 Play), valamint a BLU Vivo 5 Minit. Az egyik legrosszabbul az iPhone 7 szerepelt, majdnem négyszeresét bocsátotta ki a sugárzásnak, mint amit az FCC megenged. A Galaxyk közül az S8 volt a legrosszabb, és nettóban is ez nyerte a versenyt: ötszörösét bocsájtotta ki a maximum megengedett rádiófrekvenciás sugárzásnak.

Az oknyomozás hatására a bizottság is újra fogja vizsgálni a modelleket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik