Tech

Itt a Telekom válasza, miért korlátozta a korlátlan internetet

A Magyar Telekom fellebbezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) határozata ellen, amelyben a hatóság arra kötelezte a szolgáltatót, hogy a díjcsomagokra csak a nyílt internet-hozzáférésről szóló európai uniós (TSM-rendelet) előírásoknak megfelelően alkalmazza a forgalomszabályozást, és tegye lehetővé, hogy előfizetői a SIM-kártyát az általuk szabadon választott végberendezésbe helyezhessék – írja az MTI a Magyar Telekom közleménye alapján.

A Magyar Telekom kiemelte, hogy a vállalat az NMHH által kifogásolt, P2P típusú forgalmak sebességbeli korlátozását

saját hálózatának védelmében és az ügyfelek forgalmának biztosítása érdekében alkalmazza.

A korlátozás célja, hogy elősegítse a hálózati kapacitások optimális kihasználását, és biztosítsa, hogy váratlan kiugró forgalom ne rontsa a többi ügyfél számára a szolgáltatásminőséget. A végberendezésre vonatkozó korlátozást pedig a társaság már korábban törölte az általános szerződési feltételek közül.

Korlátlan netezést ígértek, de visszafogták a sebességet

Az NMHH közleménye szerint a hatóság az internetes forgalom- és eszközkorlátozás miatt augusztusban a hálózatsemlegességi szabályok betartására kötelezte a Magyar Telekom Nyrt.-t két mobilinternet-díjcsomagja, a „Net Korlátlan” és a „Korlátlan Net” kapcsán.

Ugyanis az NMHH megállapította, hogy a csomagok belföldön korlátlan internetezést ígérnek, de biztonsági okokra hivatkozva bizonyos típusú forgalmak használatát

a szolgáltató a díjcsomag kínált sebességéhez képest jóval kisebb sebességgel tette lehetővé, ezzel megkülönböztetve az egyes forgalmakat és alkalmazásokat.

Ilyen megkülönböztetett forgalom a P2P (peer-to-peer; olyan hálózaton működő szolgáltatás, ahol a résztvevő felhasználók számítógépei szerverek használata nélkül, egyenrangú kapcsolatban vannak egymással. Tipikus felhasználási területei közé tartoznak a fájlcserélő hálózatok, de részben így működik például a Skype is) és a VPN (Virtual Private Network; a nyílt interneten virtuálisan létrehozott zárt kapcsolat, titkosított és biztonságos csatorna két vagy több hálózati végpont között).

További problémaként merült fel, hogy a szolgáltató akadályozta a szabad eszközválasztást, ugyanis a két díjcsomaghoz tartozó SIM-kártyákat kizárólag mobiltelefonban engedte használni, tabletben vagy laptopban például már nem – közölte az NMHH.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik