Ez már Steve Jobsnak is sok lenne: itt az iPhone 11, az iPhone 11 Pro és az iPhone 11 Pro Max

Véget ért a mise, az Apple hivatalosan is lerántotta a leplet a 2019-es iPhone modellekről.
Kapcsolódó cikkek

Magyar idő szerint este hétkor vette kezdetét az Apple hagyományos őszi rendezvénye, melynek keretében az almás cég ügyvezetője,  Tim Cook és csapata leleplezte a 2019-es iPhone modelleket. Mivel a cég a szivárgásoknak idén sem tudott gátat vetni, így komoly meglepetéseket nem tartogatott az esemény, legalábbis olyan szempontból semmiképp, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően idén is három új készüléket mutattak be a Steve Jobs után elnevezett előadó színpadán:

Ennyibe kerülnek itthon az új iPhone-ok
Az éjszaka folyamán kikerültek a hivatalos árak az Apple oldalára.

A legrondább iPhone-ok

Az egyik leglátványosabb változás a tavalyi modellekhez képest, hogy az iPhone 11 Pro és Pro Max már három hátlapi kamerával kerülnek a boltokba, ami igencsak megborítja az almás telefonok eddigi letisztult dizájnját – még a mindössze két hátlapi egységgel rendelkező iPhone 11 esetében is. Mivel az Apple kamerák terén (de legalábbis a számukat illetően) jócskán le van maradva a konkurencia mögött, így most először kellett megküzdeniük a tripla szenzor elhelyezésének feladatával.

Az Apple már nem tud tökéleteset alkotni, helyette megtanítja, hogyan szeressük a hibáit
Az ősszel megjelenő iPhone fordulópont lehet a cég történetében, de valószínűleg még ezt is lenyomják majd a torkunkon.

Tíz éve még mindenki az iPhone-t másolta, azóta viszont a konkurens gyártók megtalálták a saját hangjukat, előálltak a saját megoldásaikkal, a hátlapi kamerák elrendezését illetően is, és a magát még mindig rendkívül innovatív cégnek beállító Apple számára elég ciki lett volna, ha olyan megoldással rukkolnak elő, ami már létezik a piacon. Éppen ezért a függőleges (pl. Huawei P30) és a vízszintes elrendezés (pl. Samsung Galaxy S10) kiesett, de le kellett mondaniuk a középre igazított négyzetről is (pl. Huawei Mate 20 Pro), így a méretes szenzorsziget a készülékek hátlapjának bal sarkába került.

Ez a megoldás aránytalan, bumfordi, még a lencsék elhelyezése is furcsa. Az egész egyáltalán nem passzol az almás mobilok eddigi megjelenéséhez, és tényleg nem túlzás azt állítani, hogy ezzel a dizájnnal az Apple megalkotta az eddigi legrondább iPhone készülékeket – Steve Jobs valószínűleg forog a sírjában a bemutató óta. Mindez ráadásul azért sem volt jó döntés a cég részéről, mert az elmúlt hónapok szivárgásainak köszönhetően már mindenki tudja, hogy a Google következő Pixel készülékei is ilyen dizájnnal kerülnek majd a piacra, így még a telefonok egyedisége sem fog sokáig tartani.

Fotó: Apple / YouTube

Sorminta: iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max

Az idei modellek olyan tekintetben sem jelentenek nagy újdonságot, hogy az Apple követi a tavalyi sormintát, azaz XS utódjának számító iPhone 11 Pro 5,8 hüvelykes OLED kijelzővel kerül forgalomba, míg az XS Maxot leváltó iPhone 11 Pro Max 6,5 hüvelykes képernyővel várja a vásárlókat – a kijelző új nevet is kapott, az Apple Super Retina XDR-ként hivatkozik rá, és a fényerőre nem lehet panasz, ugyanis akár 1200 nit is kisajtolható belőle. Ahogy az várható volt, az új modelleket a cég továbbfejlesztett processzora, az A13 Bionoic hajtja, ami az Apple állítása szerint gyorsabb és grafikai teljesítményben is jobb, mint bármelyik másik chip a piacon, bár ezt adatokkal nem támasztották alá, csupán egy grafikonnal.

Ami tényleg sokat fejlődött tavalyhoz képest, az a készüléket elcsúfító kamerarendszer, ami a két Pro modell esetében három lencsét jelent: egy 12 MP-es széleslátószögű és egy szintén 12 MP-es szuperszéles látószögű (120 fok) lencsét, továbbá egy 12 MP-es telefotó egységet, ami négyszeres optikai zoomra lesz képes. Ezek a készülékek már támogatják az éjszakai módot, illetve a Deep Fusion néven emlegetett képalkotási technikát, aminek lényege, hogy a szenzorok kilenc képet készítenek különböző expozíciókkal, majd a mesterséges intelligencia ezeket kombinálva alkotja meg a végső felvételt, amin a lehető legtöbb részlet jelenik meg a legkevesebb zajjal.

Fotó: Apple / YouTube

A készülékekbe került akkumulátor teljesítményéről továbbra sem közölt konkrét számokat a gyártó, de ennek ellenére jó hír, hogy az Apple állítása szerint a készülékek hatékonyabb energiakezeléssel rendelkeznek, így Pro modell 4, míg a Pro Max 5 órával több üzemidőt kínál az iPhone XS-hez és az XS Maxhoz képest. A mobilok végre gyorsabb, 18 wattos gyorstöltésre is képesek, ráadásul a telefonok mellé olyan töltőt csomagolnak, ami ezt képes is lesz kiszolgálni.

Javult továbbá a víz és porállóság, fejlődött a FaceID-t, ami egyre több szögből ismeri fel a tulajdonost, a telefon egészen új textúrát és festést kapott, és a gyártó szerint az üveg a legstrapabíróbb, amik jelenleg a piacon kapható – bár ezen állítást adatokkal szintén nem támasztották alá.

Az iPhone 11 Pro ára 999 dollártól (nettó 285 ezer forint) kezdődik, míg a méretesebb iPhone 11 Pro Maxért már 1099 dollárt (nettó 313 ezer forint) kell kicsengetni. Az előrendelés szeptember 13-án kezdődik, a boltokban pedig szeptember 20-tól lesznek kaphatók az első körös országokban Space Gray, Silver, Gold és Midnight Green színekben.

Fotó: Apple / YouTube

iPhone 11 Pro specifikációk:

iPhone 11 Pro Max specifikációk:

És a kistestvér: iPhone 11

Az iPhone 11-re a tavalyi iPhone XR-hez hasonló 6,1 hüvelykes Liquid Retina (LCD) panel került, és a legnagyobb változást itt is a hátlapon találjuk, hiszen az „olcsóbb” iPhone duálkamera-rendszerrel lett felszerelve. Egy 12 megapixeles széles látószögű (f/1,8), és egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű egységet (f/2.4) kapunk, amiből utóbbi kétszeres optikai nagyítást tesz lehetővé.

Fotó: Apple / YouTube

Szoftver terén itt is megkapjuk az éjszakai módot, a dedikált portré mód pedig már a kedves kisállatok fejét is felismeri. Adott a 4K videók rögzítése 60 fpssel, és van slow motion, timelapse, minden, mi szem-szájnak ingere. Az előlapi szelfikamera itt is egy 12 megapixeles, ultraszéles látószögű TrueDepth szenzor, ami a nagytestvérekhez hasonlóan kiszolgálja a FaceID azonosítást is. Bónuszként pedig jönnek az úgynevezett slofie-k, amik a slow motionben rögzített szelfis videókat jelentenek.

Ami hardvert illeti, ide is a cég házon belül fejlesztett A13 Bionic chipje került, háttértárból 64 GB, 128 GB és 256 GB lesz választható, és színek terén is lesz miből csemegézni, hiszen a készülék lila, fehér, zöld, sárga, fekete és piros árnyalatokban lesz megvásárolható 699 dolláros (nettó 200 ezer forint) kezdőáron.

Fotó: Apple / YouTube

iPhone 11 specifikációk: