Tech

1300 bankkártya adatát jegyezte meg a pénztáros, hogy azokkal vásároljon

Habár manapság annak van nagyobb esélye, hogy az ember bankkártya adatait online szerzik meg, a részmunkaidős pénztárosként dolgozó, 34 éves Yusuke Taniguchi egész más megoldást választott, hogy mások pénzén vásárolhasson: egész egyszerűen megjegyezte a kezében megforduló bankkártyák adatait (név, kártyaszám, dátum, CCV kód), és ezeket az információkat felhasználva költekezett az interneten.

Az Engadget cikke szerint a japán férfi legalább 1300 kártya részleteit szerezte meg a munkája során, és bár az egyelőre nem világos, hogy képes volt-e hosszú távon megjegyezni az adatokat, vagy csak annyi időre, hogy lejegyezze őket (hiszen találtak nála egy jegyzetfüzetet, tele a vásárlók információival), de ha csak az utóbbi történt, már az is elismerést érdemlő teljesítmény.

Taniguchinak végül egy kifejezetten drága vásárlás lett a végzete, nem kevesebb, mint 2500 dollárt költött két táskára, és a lebukását követően elismerte, hogy a megszerzett adatokat használva rendszeresen vásárolt, a kiszállított termékeket pedig zaciba csapta, és így jutott pénzhez. Bár a férfi memóriája figyelemre méltó, mesterbűnözőnek mégsem nevezhető, hiszen nemcsak magánál tartotta a megszerzett információkat, gondosan lejegyzetelve, de a vásárolt termékeket is a saját címére postáztatta, így az összes korábban elkövetett csalás könnyedén összeköthetővé vált a személyével.

Az eset olyan szempontból mindenképpen tanulságos, hogy a bankkártya adatainkat minden körülmények között érdemes vigyázni, nemcsak online, de a hagyományos vásárlások során is, illetve fontos, hogy rendszeres ellenőrzéssel figyeljünk a gyanús pénzmozgásokra. Szerencsére a paypassos terminálok terjedésével az ilyen visszaélésekre egyre kevésbé van lehetőség, és pont az ilyen csalások kivédését szolgálják a hamarosan életbe lépő bankolási változások is.

Szeptembertől változik a bankolás, erre az 5 dologra figyeljen
Alapjaiban változik meg az internetes vásárlás, és jelentősen módosulhat az internetbanki belépés folyamata 2019. szeptember 14. után.

Nyitókép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik