Tech

Megalkották az univerzum modelljét

Soha nem készült még olyan pontos modell az univerzumról, mint amit a Tokiói Egyetem kutatói a Kaliforniai Egyetemmel együtt, mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével alkottak meg. A módszer az analitikus számításokat és a hagyományos szimulációkat is összefoglalja, így egy minden eddiginél pontosabb modellt jelent.

A korai, univerzumot leíró modelleket még papíron számolták ceruzával, majd később a számítógépek megjelenésével már pontosabb eredmények születhettek. A szuperszámítógépek képesek voltak milliónyi részecske mozgását milliónyi évre vetítve szimulálni, ezzel pedig

modellezni, hogyan alakult az univerzum olyanná, amilyennek most ismerjük.

A Tokiói Egyetem kutatói most kifejlesztettek egy harmadik módszert az univerzum lemodellezésére, ez pedig mesterséges intelligenciát és gépi tanulást is alkalmaz. Ez sokkal pontosabbnak bizonyult, mint a számítás alapú szimulációk, az alábbi képen például a vörös foltok a pontatlanságokat mutatják az utóbbi szimulációban, amit a gépi tanulással már sikerült kikerülni.

Fotó: Tokiói Egyetem

A módszerrel a kutatók azt a folyamatot tanulmányozzák, ahogy a “kozmikus háló” létrejött: ahogyan a viszonylag egységes univerzumban a sűrű anyagok sűrűbbé, a ritkábbak pedig ritkábbá váltak – írják a kutatók egy sajtóközleményben. A szakértők ahhoz hasonlítják a módszert, ahogy a mesterséges intelligencia képes egy fiatal emberről megmondani, hogyan fog kinézni idősebb korában – a korai állapotok ismeretében azt is képes megjósolni, hogyan változik például az univerzum.

A kutatók úgy gondolják, hogy hamarosan még ennél is pontosabb és nagyszabásúbb modelleket tudnak majd legyártani a fejlődő mesterséges intelligencia segítségével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik