Tudomány

Soha nem látott fotón a Világegyetem

Több mint negyedmillió galaxisról készített panorámaképet a Hubble űrtávcső – számol be az MTI. A 265 ezer rendszert ábrázoló mintegy 7500 felvételt 16 év alatt gyűjtötték, az adatokat pedig végül egyetlen képpé alakították a kutatók. A panorámakép a Hubble Legacy Field nevet kapta.

Fotó: NASA, ESA, G. Illingworth and D. Magee (University of California, Santa Cruz), K. Whitaker (University of Connecticut), R. Bouwens (Leiden University), P. Oesch (University of Geneva), and the Hubble Legacy Field team.

A galaxisok közül némelyik 13 milliárd fényévre fekszik a Földtől, ezen objektumok abból a korból láthatóak, amikor a világűr még csak 0,5 milliárd éves volt.

A panorámakép segítségével végigkövethető a galaxisok keletkezésének története egészen napjainkig.

Garth Illingworth, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a felvételt létrehozó csapat vezetője szerint sokkal több távoli galaxist sikerült megörökíteni, mint az eddigi legnagyobb hasonló adatgyűjteményben.

Egy kép sem fogja ezt túlszárnyalni, amíg el nem kezdik munkájukat az új űrteleszkópok, többek közt a James Webb”

– mondta a szakértő.

Minél messzebbre tudnak pillantani a csillagászok a világűrben, annál jobban meg tudják érteni a Világegyetem múltját. A Hubble 1990-es indulása előtt a földi teleszkópok legfeljebb hétmilliárd fényévnyi távolságban tudták megfigyelni a galaxisokat, ez félúton van az ősrobbanás felé. Az új panorámakép a kozmikus múlt 99 százalékát mutatja be.

A Hubble Legacy Field nagy felbontású képeit itt lehet megtekinteni.

Kiemelt fotó: NASA, ESA, G. Illingworth and D. Magee (University of California, Santa Cruz), K. Whitaker (University of Connecticut), R. Bouwens (Leiden University), P. Oesch (University of Geneva), and the Hubble Legacy Field team.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik