Tech

A Google félrevezet az abortusszal kapcsolatban

A Vice figyelt fel arra a jelenségre, hogy a Google Térképen keresztül abortuszklinikákat kereső felhasználók egy része nem olyan találatokat lát viszont a szolgáltatásban, amikre számítana. Néhányan ehelyett olyan klinikákat kapnak ajánlásként, ahol nem végeznek terhességmegszakítást,

néhány találat pedig kifejezetten abortuszellenes politikai csoportok székhelyére mutat.

Olyan eset is előfordult, amikor a térkép egy meg nem született gyermek emlékművét ajánlotta fel Tennessee területén.

A baki természetesen nem szándékos a keresőcég részéről, inkább arról van szó, hogy a cégek nem mindig célszerűen kategorizálják magukat a Google Térképben való megjelenéshez, és hogy a szolgáltatás nem tudja megkülönböztetni, mely klinika kínál abortuszt és melyik nem, vagy éppen nem-e egy abortuszellenes szervezet telephelyéről van szó.

Paul Pennington szóvivő szerint az abortuszellenes- és támogató csoportok is sok esetben ugyanazokat a kulcsszavakat használják weboldalaikon, ami összezavarhatja a Google Térkép automatizált rendszerét. Ugyan a keresőcég emberi moderátorokat is bevet annak érdekében, hogy megelőzzék az ilyen félreértéseket, de így is van hibalehetőség. A jelenség főleg azon területeken tapasztalható, ahol erősebben vannak jelen az abortuszellenes mozgalmak és kevés helyen végeznek terhességmegszakítást.

Anna Bean, az Abortion Access Front jogvédő szervezet képviselője is hangot adott annak, hogy a Google-nek még komolyabban kell vennie szerepét abban, hogy a közösségek számára hozzáférhetővé tegyék a számukra kulcsfontosságú információkat.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik