Tech

Ettől a két apptól merülhet gyorsan a mobilja

Több mint másfél millió felhasználó töltötte le azt a két kártékony alkalmazást, amelyek a háttérben futva hirdetésekre klikkeltek. Az Idea Master által fejlesztett két app közül az egyik egy jegyzetelős, míg a másik fitneszalkalmazás volt, így sokan napi szinten használták őket.

Az „Idea Note: OCR Text Scanner, GTD, Color Notes” és a „Beauty Fitness: daily workout, best HIIT coach” nevű appok telepítés után a kijelzőn túlnyúló, nem látható részeken jelenítettek meg reklámokat, majd azokra automatikusan ráklikkeltek.

Ez bár a felhasználó számára egyáltalán nem volt látható, jelentős teljesítményromlással és a megszokottnál gyorsabban merülő készülékkel járt. 

A problémás appokat a Symantec biztonsági cég fedezte fel, de előtte még a felhasználók is jelezték a Google Play áruház felületén negatív értékelésekben, hogy a szoftverek lelassítják a telefont, és túl sok a felugró reklám (és azokról még nem is beszélünk, amik nem voltak láthatók).

Az Idea Mastert azóta kitiltották a Play Áruházból, alkalmazásaikat is eltávolították. Amennyiben mi is telepítettük volna bármelyik appot korábban, érdemes rögtön megszabadulni tőle.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik