Tech

Már tölthető a mobilnetet spóroló Google kereső

Már minden androidos felhasználó töltheti a Play Store-ból a Google Go nevű alkalmazást, ami a Google kereső kisebbre, gyorsabbra szabott verziója. Az appot első körben 2017-ben adták ki az olcsóbb készülékekre olyan országokban, ahol rosszabb a lefedettség és nehezebben hozzáférhető az internet.  A „lite” verziók jellemzője, hogy kevesebb helyet foglalnak el a mobilokon ( a Google Go például mindössze 7 megabájtot) és több olyan offline funkciót is kínálnak, amik aktív kapcsolat nélkül is használhatók.

A keresőóriás állítása szerint a „könnyített” app 40 százalékkal kevesebb adatot fogyaszt, mint a hagyományos verzió.

A hagyományos keresésen túl a Google Go hangalapú keresést, kép- és gif-keresőt is tartalmaz, lehet váltogatni a nyelveket, hangosan felolvastatni szövegeket a mesterséges intelligenciának köszönhetően. Ezen felül a Google Lens nevű fejlesztése is elérhető, amivel a felhasználók az okostelefon kameráját használva valós életbeli tárgyakról szerezhetnek információkat, de az is lehetséges, hogy a szenzort szövegekre és szavakra rászegezve azokat felolvastassuk.

A Google Go korábban csak pár országban volt elérhető Android Go eszközökön. A Sensor Tower adatai szerint közel 17,5 milliószor telepítették, a felhasználók 48 százaléka Indiában, ezt követi Indonézia (16%), Brazília (14%), Nigéria (6%) és Dél-Afrika (4%). A már világszerte elérhető appot egyébként bárkinek érdemes használnia, aki spórolni kívánna az adatforgalommal, hiszen a főbb funkciók megtalálhatók a soványított változatban is.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik