Tech

Így nézne ki egy gyerek, ha a világűrben születne meg

Kutatók már évek óta kísérleteznek vemhes állatokkal a Nemzetközi Űrállomáson: vizsgáltak már szalamandrát, halat és patkányt is, de terhes ember még nem járt a világűrben. Hiába volt már több mint 60 női űrhajósunk, senki nem volt állapotos, amikor az ISS-re, a Holdra, vagy egyszerűen Föld körüli pályára indult, így nincsenek valós megfigyeléseink arról, hogyan zajlana egy ilyen folyamat a világűrben. Ennek ellenére azért nagyjából tudjuk, hogy milyen problémákba okozna például egy Marsra utazó, állapotos nő – írja a Business Insider.

A leginkább kézenfekvő különbség a földi és világűrbeli terhesség között nyilvánvalóan a gravitáció hiánya lenne, ami alapvetően megváltoztatja a szülés menetét is. A Földön ugyanis a gravitáció segít az anyának a természetes szülésben, míg a világűrben nincs ilyen előnye. Arról nem is beszélve, hogy a hosszú távú alacsony gravitációs környezet a csontsűrűségre is hatással van (minden űrben, zéró gravitációban töltött hónap után 1-2 százalékkal csökken a csontsűrűség), ami azt okozhatja, hogy természetes szülés során könnyebben törik az anya medencéje. Emiatt valószínű, hogy a világűrben, vagy egy jövőbeli holdi vagy marsi kolóniában

a császármetszés sokkal gyakoribb lesz, mint a Földön – lehet, hogy csak így lesz majd biztonságos szülni.

Scott Solomon, a Rice Egyetem biológusa elárulta, hogy mivel a születés módja befolyásolja az anatómiánkat, a császármetszésekkel nagyobb fejű babákra kell majd számítani. Ez viszont még nem minden: a világűrben született, és ott növekedő gyerekek bőre más színű is lehet, mint a földieké, mivel kevésbé lesznek védettek a sugárzás ellen, mint a földi társaik. Ez azt is okozhatja, hogy a szervezet teljesen másfajta melanint vagy melaninszerű pigmentet fog kifejleszteni. Ez ahhoz vezethet, hogy a több generáció óta az űrben élők más bőrszínűek lehetnek, mint bárki más a Földön.

Egy Mars kolónia esetében már érdemes elgondolkozni a problémákon. Fotó: iStock

A szakértő szerint több száz, akár több ezer év múlva eljuthatunk odáig, hogy a Földön kívül élőket nem is embereknek, hanem egy teljesen külön fajnak kezeljük majd, hiszen annyira más lesz a testfelépítésük, mint nekünk. Persze ez még annyira a jövő zenéje, hogy elméletben érdemes beszélni csak róla – kivéve persze az űrbeli szülésről, ami akár hamarabb is valóság lehet, mint gondolnánk, hiszen egy marsi vagy holdi kolónia létrehozása során például könnyen lehet, hogy erre is sor kerül majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik