Tech

Minél többet nyomkodja a randiappokat, annál rosszabbul érezheti magát

Bármennyire meglepő, az online húspiacként működő randiappok nézegetése nem tesz túl jót a mentális egészségnek, ezt pedig most egy új kutatás is bebizonyította. A Journal of Social and Personal Relationships tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint minél több időt áldozunk ezekre, és minél gyakrabban csekkoljuk őket, annál rosszabbul érezzük magunkat a mindennapokban – olvasható az MIT szemléjében.

Az Ohio Állami Egyetem kutatásában olyan embereket kérdeztek meg, akik legalább egy randiappot használnak rendszeresen. Kitöltettek velük egy szorongásra és depresszióra való hajlamot vizsgáló kérdőívet is, és kiderült, hogy azok, akik sok időt töltenek az app nyomogatásával, sokkal rosszabb állapotban vannak lelkileg, mint azok, akik könnyen lerakják az alkalmazást akár napokra is. Az eredmények párhuzamot mutatnak a fiatalok közösségimédia-szokásaival: szintén a mentális egészségre gyakorolnak negatív hatást.

Fotó: iStock

A 269 egyetemi diák részvételével készült kutatásból kiderült az is, hogy az appokat használók online sokkal magabiztosabbnak mutatják magukat, mint amilyenek valójában, és folyton visszacsatolást akarnak az applikációt használó társaik által. Nyilvánvalóan a szociális szorongás abból ered, ha valaki nem viszonozza a közeledésünket, a kutatók is arra jutottak, hogy ez okozza a problémát, nem az, ha valaki sikeres a randiappokon.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a randiappokkal alapvetően óriási probléma lenne, inkább azt, hogy érdemes a helyén kezelni őket, és nem ezeken keresni az önbizalmunk alapjait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik