Tech

Egy híres hacker szerint is szimulációban élünk

George Hotz önvezető autókat fejleszt, és egyébként híres hacker, legutóbb azonban azzal került be a hírekbe, hogy egy austini technológiai konferencián kijelentette: szerinte egy szimulációban élünk. A hacker egészen egyszerűen annyival támasztotta alá az állítását: nincs bizonyíték arra, hogy ne lenne igaz – írja a Futurism.

Ebbe mondjuk nehéz belekötni, és az is biztos, hogy nincs egyedül az elméletével: az összeesküvés-elméleteket gyártó szobatudósokon kívül olyan nagy nevek is gondolkodtak már a dolgon, mint például Elon Musk, aki szerint könnyen lehet, hogy egy The Sims-szerű szimulációban tengetjük a mindennapjainkat. Ő egyébként úgy gondolja, hogy ez nem is nagy baj, mert a valóság, amiben a gépek futhatnak, biztosan unalmasabb és egyhangúbb, mint az, amiben élünk.

Elon Musk szerint egy szimulációban élünk
Korábban több fizikus, kozmológus és filozófus is megfogalmazott hasonlót.

A 29 éves Hotz, aki a hírnevét egyébként azzal szerezte, hogy ő volt az első, akinek sikerült feltörnie egy első generációs iPhone-t, mindig őrült ötletekkel állt elő: megígérte azt is például, hogy véget vet a kapitalizmusnak, most pedig azzal hozakodott elő, hogy egy egész vallást kéne felhúzni a szimulációs elméletre. A dolog nem is olyan valóságtól elrugaszkodott, mint gondolnánk, rengetegen vélekednek a valóságról hasonlóan, mint Hotz. Persze arról már nem szól a fáma, hogy mi történne, ha sikerülne kitörnünk ebből a szimulációból, ahogy arról se, hogy tulajdonképpen egy Mátrixhoz hasonló szituációt kell elképzelni, ahol a valóságban is létezünk, csak az agyunk esik csapdába, vagy

egész egyszerűen programok vagyunk egy nagyon hosszú számítógépes játékban. 

„Úgy gondolom, hogy a vallások lennének megfelelők erre a feladatra, az lenne a fő cél, hogy összefogjuk a társadalom a szimulációból való kitörésre törekvését” – mondta a konferencián a hacker.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik